De VNG is blij met de komst van de Omgevingswet en met de komst van een Nationale Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is een van de belangrijkste instrumenten van de wet. Het instrument vraagt van ons om breed en in samenhang naar onze maatschappelijke opgaven te kijken en daarbij een zorgvuldig participatietraject in te richten. Dat juichen wij toe.

Gemeenten zijn daarom vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet alvast gaan oefenen met het maken van omgevingsvisies. Zo zijn in 2017 twaalf gemeenten, tezamen met provincies en waterschappen aan gezamenlijke pilots omgevingsvisies begonnen. De leerervaringen zijn divers en er is heel voorzichtig een omslag in werken zichtbaar aan het worden. Inmiddels zijn er een aantal kansrijke aanpakken te benoemen. Zo blijkt dat een omgevingsvisie niet betekent dat je alles aan alles moet verbinden. Het draait eerder om slim verbindingen maken en scherpe keuzes voorleggen.

Door integraal te kijken ontstaat een nieuw speelveld. Dat vraagt om een écht gesprek met stakeholders en burgers over de toekomst. Dat vraagt om daadwerkelijk integraal verkennen en uitwerken. Op die manier ontstaat ook een verhaal waarin het DNA van een gebied tot uiting komt. Verder blijkt dat een omgevingsvisie nooit af is. Het werken aan de visie vraagt tijd en aandacht en is een continu proces: permanent bèta.