In de Cao Gemeenten en SGO zijn geen expliciete afspraken gemaakt over vergoedingen of verlof van medewerkers die werkzaamheden verrichten in een stembureau.

Er zijn 2 mogelijkheden voor medewerkers om werkzaamheden te verrichten voor een stembureau. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de vraag waar de medewerker werkzaamheden verricht. Dit kan een stembureau zijn in de gemeente waarbij de medewerker zelf werkzaam is of een stembureau in een andere gemeente. Dit kan bijvoorbeeld een gemeente zijn waar de medewerker woont of een buurgemeente.

  1. In het geval waarin de werknemer is benoemd in een stembureau in een andere gemeente dan waarbij deze in dienst is, heeft deze de keuze uit de volgende opties:
  • Wettelijke vakantie-uren opnemen. Het salaris en salaristoelagen van de medewerker worden doorbetaald.
  • Het Individueel Keuzebudget (IKB) gebruiken om bovenwettelijke vakantie-uren te kopen en op te nemen. Het salaris en salaristoelagen van de medewerker worden doorbetaald.
  • Als de werkgever een lokale verlofregeling heeft, kan de werknemer op grond daarvan verlof aanvragen om in een stembureau zitting te nemen.

2. In het geval waarin de werknemer is benoemd in een stembureau in dezelfde gemeente als waarbij die in dienst is, kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd binnen het kader van het dienstverband. Voorwaarde is dat werkgever en werknemer overeenstemming hebben bereikt over het zitting nemen in het stembureau.