Signalering van zorgen

Na signalering van zorgen over potentieel crimineel gedrag kan de school in overleg met de jeugdige en zijn ouders en verzorgers direct interne begeleiding beginnen. Wanneer de direct betrokkenen rondom de jeugdige er samen niet meer uitkomen (ouders, verzorgers, school, professionals in de 0e lijn) is het in het belang van de jeugdige om meer gespecialiseerde hulpverlening in te schakelen. Als de begeleiding van de school onvoldoende aanslaat en de leerling onvoldoende profiteert van de geboden hulp, is doorverwijzing naar meer gespecialiseerde zorg aan de orde. De Jeugd- en Gezinsteams zijn hier dan vaak al van op de hoogte: (complexe) casussen worden besproken in de zorgadviesteams (ZAT) of andere uitvoerende overlegplatforms tussen gemeente en onderwijs.

Sleutelspelers

Wanneer een onbezorgde jeugd niet meer vanzelf gaat en hulp en ondersteuning nodig is, komen de volgende sleutelspelers elkaar tegen rondom de jeugdige.

  • Ouders en verzorgers
    De ouders en andere verzorgers zijn verantwoordelijk voor het veilig opgroeien en ontwikkelen van de jeugdige. Zij zijn een belangrijke partij en steun tijdens de inzet van de hulpverlening.
  • Onderwijs en kinderopvang
    Wanneer scholen signaleren dat een kind meer nodig heeft om te functioneren in de klas, kunnen zij direct interne begeleiding inschakelen. Ook overleggen ze met de gemeente over de inzet van jeugdhulp.
  • Jeugd- en Gezinsteams
    De jeugdhulpprofessionals in de Jeugd- en Gezinsteams schakelen passende jeugdhulp of ondersteuning voor de jeugdige en het gezin in.
  • Leerplichtambtenaren
    Leerplichtambtenaren en medewerkers van het regionaal meld- en coördinatiepunt (RMC) van de regionaal georganiseerde bureaus leerlingzaken (RBL) spelen een grote rol in de vroegsignalering van probleemgedrag, omdat probleemjongeren en in het bijzonder jeugdigen met crimineel gedrag vaak notoire spijbelaars zijn.
  • Jeugdhulpprofessionals 1e lijn
    De jeugdhulpprofessionals in de eerste lijn zijn direct toegankelijk bij behoefte aan hulp of advies, zoals pedagogische hulp of de Jeugd-GGZ.
  • Specialistische jeugdhulp 2e lijn
    In de 2e lijn bevinden zich de specialistische hulpverleners die alleen toegankelijk zijn na een verwijzing (diagnose of indicatie van hulpverleners in de rechtstreeks toegankelijke hulp of 1e lijn).
  • Zorgoverleg Jeugd (Veiligheidshuis)
    Dit is een preventief overleg dat zich richt op jeugdigen van 12 tot en met 18 jaar die geen zorg in het kader van een strafafdoening krijgen, maar waar wel zorgen om bestaan. De jeugdigen worden via het Justitieel Casus Overleg aangemeld: het gaat dan om jongeren die tijdens het JCO besproken zijn, maar waarvan de zaak is geseponeerd. Uit de beschikbare informatie blijkt echter dat er zorgen zijn over hun toekomst. Daarnaast kunnen de partners uit het overleg jeugdigen aanmelden: politie, Halt, leerplicht, GI’s en vertegenwoordigers van lokale zorg, zoals de Centra Jeugd en Gezin.
  • Politie
    Wijkagenten en wijkcoaches houden in de gaten welke jeugdigen problemen kunnen opleveren in de wijk en pakken jeugdigen op wanneer deze over de schreef gaan. Agenten en Jeugd- en Gezinsteams kunnen met toestemming van de ouders of verzorgers bij gedeelde zorgen informatie uitwisselen over de juiste aanpak van de jeugdigen. Ook jongerenwerkers kunnen hierin een rol vervullen: ze spreken jeugdigen aan op eigen parti-cipatie en door hun contacten met zowel de jeugd als de buurtbewoners, signaleren ze problemen vroegtijdig.