Gemeenten kunnen de volgende instrumenten inzetten:

  • Proefplaatsingen: met proefplaatsingen kunnen werkgever en werknemer kijken of iemand geschikt is voor de functie;
  • Loonkostensubsidie: gemeenten kunnen dit instrument binnen de wettelijke kaders inzetten wanneer een werkgever bereid is iemand met verminderde productiviteit in dienst te nemen. De loonkostensubsidie is een tegemoetkoming in de loonkosten (vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten) voor het in dienst nemen dienst van iemand uit de doelgroep die niet het wettelijk minimumloon kan verdienen. Momenteel is het (nog) niet mogelijk om loonkostensubsidie aan te vragen voor schoolverlaters van vso/pro scholen die al in dienst zijn bij een werkgever en tot de doelgroep banenafspraak behoren. De Staatssecretaris van SZW heeft bij brief van 27 november 2015 aangegeven dat de Participatiewet wordt aangepast om dit voor deze groep mogelijk te maken. Gemeenten kunnen anticiperen op deze maatregel vanaf het moment van indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Volgens de planning wordt het wetsvoorstel kort na de zomer bij de Tweede Kamer ingediend. Streefdatum van invoering van het wetsvoorstel is 1 januari 2017.
  • De no-riskpolis: de no-riskpolis komt werkgevers tegemoet in de loonkosten als iemand uit de doelgroep van de Participatiewet of beschut werk ziek uitvalt;
  • Begeleiding/jobcoach: voor de begeleiding op de werkplek;
  • Werkvoorzieningen:  als een aanpassing van de werkplek noodzakelijk is.
  • Mobiliteitsbonus: voor nieuwe werknemers die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen, geldt vanaf 1 januari 2016 een mobiliteitsbonus van max. € 2.000 per jaar met een maximale duur van drie jaar. De mobiliteitsbonus ontvangt u als een korting op de premie werknemersverzekeringen. De mobiliteitsbonus mag ook worden gecombineerd met de loonkostensubsidie.