Wat is jeugdreclassering?

Jeugdreclassering is een combinatie van intensieve begeleiding en controle voor jongeren die veroordeeld zijn of verdacht worden van een strafbaar feit. Het doel van jeugdreclassering is voorkomen dat de jeugdige opnieuw de fout in gaat. Als een leerplichtambtenaar proces verbaal opmaakt wegens schoolverzuim kan jeugdreclassering ook toegepast worden.

Voor begeleiding door de jeugdreclassering komen jongeren in aanmerking die ten tijde van het delict 12 tot 18 jaar oud waren.

  • Vanaf 12 jaar kan een kind voor strafbare feiten worden vervolgd; als een jongere 18 wordt, is in principe het ‘volwassenenstrafrecht’ van toepassing.
  • Maar tot 21 jaar kan het jeugdstrafrecht van toepassing blijven als de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waarin het delict is gepleegd daartoe aanleiding geven.
  • Omdat ze verbonden zijn aan de duur van de proeftijd, kunnen de jeugdreclassering en de jeugdhulp die daar bijhoort in ieder geval ook tot na het 18e jaar doorlopen.

Wat is veranderd per 1 januari 2015?

Gemeenten moeten per 1 januari 2015 een contract hebben met een instelling die gecertificeerd is om jeugdreclasseringstaken uit te voeren. 

De gemeente is per 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van  jeugdreclassering. Vroeger voerde Bureau Jeugdzorg de jeugdreclassering uit; vanaf 1 januari 2015 doen gecertificeerde instellingen dat. Gemeenten moeten voor de uitvoering van jeugdreclassering met tenminste één gecertificeerde instelling een contract afsluiten. Ze moeten hierbij bovenregionaal samenwerken. 

Bij een jeugdreclasseringmaatregel kan ook jeugdhulp (bijvoorbeeld Jeugd-ggz of jeugd-vb) worden ingezet. In een aantal gevallen vloeit de jeugdhulp direct voort uit de strafrechtelijke beslissing. Ook kan de gecertificeerde instelling bepalen dat (aanvullende) jeugdhulp nodig is. De gemeente en de gecertificeerde instelling hebben hierover overleg. De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en is verplicht jeugdhulp in jeugdstrafrechtelijk kader te leveren.

De huidige regelgeving over de relatie tussen de jeugdreclassering en de jeugdstrafrechtketen (zoals met het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de Kinderbescherming), die onder andere is vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht, blijft gehandhaafd.

Strafbare feiten 

Vanaf 12 jaar kan een kind voor strafbare feiten worden vervolgd. Als een jongere 18 jaar wordt, is in principe het volwassenenstrafrecht van toepassing. Maar het jeugdstrafrecht kan tot 21 jaar van toepassing blijven, als de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waarin het delict is gepleegd daartoe aanleiding geven. Omdat ze verbonden zijn aan de duur van de proeftijd, kunnen de jeugdreclassering en de jeugdhulp die daar bij hoort ook tot na het 18e jaar doorlopen.

Schoolverzuim 

Jongeren tussen de 5 en 18 jaar moeten onderwijs volgen. Is een leerling niet op school zonder dat hiervoor een geldige reden is? Dan kan de leerplichtambtenaar proces verbaal opmaken en dit voorleggen aan de rechter.

Wie legt jeugdreclassering op? 

De rechter, de Raad voor de Kinderbescherming en de officier van justitie kunnen jeugdreclassering opleggen. Het Openbaar Ministerie vraagt aan de gecertificeerde instelling om de maatregel jeugdreclassering uit te voeren.

Is jeugdreclassering verplicht? 

Ja. Houdt een jongere zich niet aan de afspraken? Dan volgt een voorwaardelijke straf. De jeugdbeschermer rapporteert aan de Raad voor de Kinderbescherming. De Raad zorgt voor afstemming met de rechter en het Openbaar Ministerie.

Bronnen