Een raadslid verzoekt om de raadsvergoeding niet op zijn persoonlijke bankrekeningnummer over te maken, maar op de rekening van een rechtspersoon, in dit geval een BV. Is de gemeente verplicht om aan deze constructie mee te werken?
Nee, de gemeente mag de raadsvergoeding niet op rekening van de BV te storten. Uitgangspunt van de Kieswet is dat volksvertegenwoordigers op persoonlijke titel door de kiesgerechtigde inwoners van een gemeente worden gekozen en benoemd. Raadsleden worden niet als vertegenwoordiger van een bedrijf (BV) of als ondernemer gekozen en benoemd. De gemeente heeft dan ook geen taak om de (zeggenschaps)verhouding tussen het raadslid en de BV te onderzoeken. De vergoeding voor de werkzaamheden wordt aan het raadslid verstrekt op het persoonlijke bankrekeningnummer.

Wie moet bij de gemeente de verklaring loonbelasting/premie volksverzekeringen invullen voor de raadsleden die kiezen voor het fictieve werknemerschap?
Het is mogelijk dit door de burgemeester te laten ondertekenen. Er kan ook gekozen worden voor de persoon die bij mandaat verantwoordelijk is voor de inhouding van de loonheffingen.

Is het mogelijk om aan raadsleden een mobiele telefoon in bruikleen te geven?
Nee, dat is niet toegestaan. Hiervoor is namelijk geen wettelijke grondslag. Op basis van artikel 99 Gemeentewet moet voor alle vergoedingen en verstrekkingen aan raadsleden een grondslag zijn in een wet (bijv. de Gemeentewet), een daarop gebaseerde Amvb (bijv. het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden), ministeriƫle regeling of gemeentelijke verordening.
In de gemeentelijke verordening mogen geen vergoedingen of verstrekkingen opgenomen worden die de Gemeentewet niet toestaat.

Een van onze wethouders keert na de verkiezingen terug als raadslid. Hoe zit het met zijn raadsvergoeding?
Wethouders die na de verkiezingen tegelijkertijd ook raadslid zijn ontvangen zij ook nog demissionair wethouder zijn geen raadsvergoeding (inclusief verhoging in verband met het fractievoorzitterschap). Pas als zij na de installatie van het nieuwe college niet terugkeren als wethouder ontvangen zij hun raadsvergoeding. Deze wordt dan voor de Appa-uitkering gezien als nieuwe inkomsten.

Kunnen leden van het presidium van de gemeenteraad of van de werkgeverscommissie voor de griffie een hogere raadsvergoeding krijgen?
Nee, het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden beidt hiervoor geen mogelijkheid.

Een van onze nieuwe raadsleden is vlak voor de raadsverkiezingen bevallen. Zij wil gebruik maken van de mogelijkheid tot zwangerschapsverlof. Is dat mogelijk?
Nee, dat is niet mogelijk. Het zwangerschapsverlof moet namelijk voor het begin worden aangevraagd met een verklaring van een verloskundige dat het raadslid zwanger is en wanneer ze uitgerekend is.

Een van onze raadsleden wil afzien van haar wettelijk recht op een raadsvergoeding. Kan dat? En hoe zit het met commissieleden?
De raadsvergoeding en de vergoeding voor commissieleden is in de gemeentelijke verordening vastgesteld. Het is niet mogelijk om hierin onderscheid te maken tussen raadsleden tenzij er sprake is van compensatie in verband met de samenloop met een WAO, WIA, WW of BWOO uitkering. Het is daarom dus niet mogelijk om van een raadsvergoeding af te zien.