Op 1 januari 2025 wordt de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) van kracht.  Dit heeft gevolgen voor de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH-en). In het ZVH werkt de gemeente samen met andere partijen in het zorg- en veiligheidsdomein.

Wettelijke grondslag voor het delen en verwerken van persoonsgegevens

Met de WGS ontstaat een wettelijke grondslag voor het delen en verwerken van persoonsgegevens door de samenwerkende partijen. De wet regelt de gegevensverwerking van de persoonsgerichte aanpak bij complexe casuïstiek (PGA) en de ’Top X-lijsten’ met geprioriteerde casussen.

Ondersteuning van de implementatie

Het ministerie van JenV, de VNG en de Landelijke Vereniging van Managers van de Zorg- en Veiligheidshuizen (LVMZV) hebben gezamenlijk een werkgroep opgericht om de ZVH-en te ondersteunen  bij de implementatie van de WGS. De komende maanden wordt gewerkt aan informatieproducten op onder andere de volgende onderwerpen:

  • aanpassingen in het huidige ZVH-modelconvenant en bestaande protocollen voor gegevensdeling
  • aanpassingen die nodig zijn ten aanzien van de governance en organisatie van de ZVH-en
  • doorvoeren van de benodigde aanpassingen in de ICT-systemen van de ZVH-en
  • inrichten van de diverse wettelijke waarborgen in de WGS
  • zorgdragen voor een optimale communicatie richting de ZVH-en en hun ketenpartners

De afstemming met netwerkpartners vindt zowel landelijk als regionaal per ZVH plaats. De ZVH-managers zijn verantwoordelijk om hun stuurgroepen en regionale ketenpartners gedurende dit traject te informeren. Op landelijk niveau wordt afgestemd met de landelijke ketenpartners en de brancheorganisaties van ketenpartners via de landelijke werkgroep Privacy en gegevensdeling en de landelijke stuurgroep Zorg en Veiligheid. 

Communicatie met netwerkpartners

De Werkgroep WGS zal alle betrokken netwerkpartners via diverse communicatiekanalen informeren. De werkgroep doet dit voor bestuurders, managers van de ZVH-en, beleidsmedewerkers en privacyjuristen, en de uitvoerende professionals. De werkgroep doet dit onder andere via:

  • de factsheet WGS in Vogelvlucht en een to do-list voor managers ZVH (september 2024)
  • het spoorboekje WGS met informatie over alle aspecten van de WGS (3e kwartaal 2024)
  • informatie via bestaande nieuwsbrieven van de ZVH-en en de ketenpartners (doorlopend)

De VNG zal later dit jaar de gemeenten specifiek over hun rol in de ZVH-en nader informeren. Daarbij maken we gebruik van de informatieproducten uit de Werkgroep WGS.

Beperkte gevolgen van de WGS voor gemeenten

Het ZVH-gedeelte van de WGS heeft relatief weinig gevolgen voor gemeenten. De gemeenten hoeven hiervoor op dit moment geen nadere actie te ondernemen. Voor nadere informatie over de WGS en de eventuele gevolgen voor uw gemeente kunt u contact opnemen met de manager van het ZVH in uw regio.

Meer informatie