Woensdag 4 september is er een commissiedebat over arbeidsmigratie. We vragen aandacht voor de jaarrapportage arbeidsmigranten 2023 en de toezeggingen die zijn gedaan rondom de adviezen van het Aanjaagteam. Ook vragen we ons af hoe de Effectrapportage zicht verhoudt tot de plannen in het Hoofdlijnenakkoord.

Lees onze inbreng voor het CD Arbeidsmigratie

Aandachtspunten jaarrapportage arbeidsmigranten 2023

Het is belangrijk dat ook het nieuwe kabinet de adviezen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten blijft uitvoeren. Daarbij geven we een aantal specifieke punten mee:

•    Meer zicht krijgen op de arbeidsmigranten die in Nederland verblijven is hard nodig; 
•    Toezicht en handhaving vereisen samenwerking;
•    Er is meer aandacht voor de problematiek rondom dakloze arbeidsmigranten nodig;
•    Er is meer aandacht voor de kinderen van arbeidsmigranten nodig.

De Effectrapportage en het afwegingskader voor nieuwe bedrijven

Het afgelopen jaar is de politieke interesse voor de Effectrapportage (bij nieuwe bedrijvigheid) toegenomen en is er een discussie ontstaan over het verplicht stellen van de Effectrapportage. De Effectrapportage biedt gemeenten een handreiking waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen op basis van het huidige juridisch instrumentarium. De eerste uitkomsten zijn dat een dergelijk instrument niet verplicht gesteld kan worden op basis van de huidige regelgeving. We roepen u op de minister te vragen naar hoe de plannen in het Hooflijnenakkoord over een afwegingskader voor nieuwe bedrijven zich verhoudt tot de Effectrapportage.

Meer informatie