De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) ondertekenden in juni 2024 een nieuw convenant. Hiermee benadrukken de partijen de kracht van samenwerking om de digitale dienstverlening aan burgers en overheid te verbeteren.

Aandacht voor de uitvoering, digitale dienstverlening en lobby centraal

'Een belangrijke interventie is de gezamenlijke lobby richting het rijk om de uitvoering centraal te stellen, vooral bij verandering van beleid', aldus Simon Rijsdijk, voorzitter NVVB. De terreinen waarop de VNG en NVVB gezamenlijk opereren zijn persoonsinformatiemanagement, identiteitsmanagement, verkiezingen en dienstverlening en innovatie. 

Verhogen vertrouwen start bij de balie

'Om het vertrouwen van de burger te verhogen in de overheid is het werkveld van de NVVB van cruciaal belang. De vertrouwensrelatie tussen burger en overheid wordt pas werkelijk aan de balie van', aldus Koen Wortmann, manager bij de VNG. Belangrijke samenwerkingsthema’s voor de komende jaren zijn: aandacht voor de uitvoering, digitale identiteit en het verbeteren van de digitale dienstverlening naar burgers en ondernemers.

Looptijd

Met dit convenant wordt het samenwerkingsconvenant dat in 2019 was gesloten, geactualiseerd. In januari 2028 eindigt het convenant.