Op 1 juli is het Besluit aanwijzing Halt-feiten in werking getreden. Met dit nieuwe besluit zijn de feiten waarvoor jongeren voor een Halt-afdoening in aanmerking kunnen komen geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk. 

Download het Besluit aanwijzing Halt-feiten 2024 (pdf, 85 kB)

OM streeft naar algemene aanwijzing voor boa’s om naar Halt te verwijzen 

De lijst met delicten die zich lenen voor afdoening met Halt is uitgebreid, maar er zijn ook enkele vervallen. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) wordt er gestreefd naar een algemene aanwijzing voor boa’s om jeugdigen naar Halt te mogen verwijzen. De verwachting is dat dit na de zomer georganiseerd is, dit heeft mede te maken met het vastleggen van reprimandes en het checken van de recidive.

Het OM, de politie, Halt en de VNG willen dit voor de boa’s ook echt geregeld krijgen. Maar omdat een algemene aanwijzing nog niet geregeld is, zal er naast de generieke feiten nog gewerkt worden met een projectmatige aanpak die ingediend en geaccordeerd moet worden met het lokale (jeugd)parket.

Onduidelijkheid over artikel 461 Sr

Er is onduidelijkheid ontstaan over artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht: dit artikel (verboden toegang) is niet meer teruggekomen in het nieuwe Haltbesluit en hier kan dus niet voor doorverwezen worden naar Halt. Binnen het OM is het volgende standpunt ingenomen over lopende en toekomstige projectmatige aanvragen voor Haltverwijzingen door boa’s:

Uitgangspunt is nu het nieuwe Haltbesluit. Dit betekent dat als er nog door boa-werkgevers nieuwe projectaanvragen ingediend worden goed gekeken moet worden of de strafbare feiten genoemd in de aanvraag matchen met het nieuwe Haltbesluit. Artikel 461 Sr (verboden toegang) is bijvoorbeeld dus niet meer Haltwaardig. Voor lopende projecten zal het OM nagaan of de in de aanwijzingen genoemde wetsartikelen ook opgenomen zijn in het nieuwe Haltbesluit. Als er aanpassingen nodig zijn, verstrekt het OM nieuwe aanwijzingen.