Werkwijze

Wanneer de minister van BZK wijzigingen aan wil brengen in de Gemeentewet of het Rechtspositiebesluit wethouders en raadsleden, vraagt hij de VNG om advies over zijn voorstellen. Als het om essentiële wijzigingen gaat, brengt de VNG-commissie Rechtspositie wethouders en raadsleden advies uit aan het VNG-bestuur of de VNG-directie ten behoeve van de reactie aan de minister. De VNG neemt ook zelf initiatief om de rechtspositie aan de orde te stellen, waarbij wij vooraf de commissie raadplegen. De Commissie Rechtspositie wethouders en raadsleden bestaat uit wethouders en raadsleden, samengesteld op basis voordracht van de bestuurdersverenigingen van de politieke partijen.

De informatie op deze website is een verwoording van de officiële regelgeving. Aan de teksten kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De aanspraken kunnen alleen ontleend worden aan de Gemeentewet, de Rechtspositiebesluiten voor wethouders en raadsleden, de Regeling rechtspositie wethouders en de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa).

Informatie VNG

Naast vng.nl informeren wij onze leden via ledenbrieven. De ledenbrieven en ander nieuws over de rechtspositie van politieke ambtdragers wordt meegenomen in het VNG-weekoverzicht, de digitale nieuwsbrief van de VNG. Aanmelden kan via:

Vragen?

Vragen over de rechtspositie van de politieke ambtsdragers kunt u stellen via cva@vng.nl of telefonisch via 070-373 83 93. Wij beantwoorden de vragen binnen vijf werkdagen.

Informatie ministerie BZK

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zendt regelmatig circulaires aan gemeenten over belangrijke ontwikkelingen op het vlak van de rechtspositie van politieke ambtsdragers. Dat is in ieder geval bij wijzigingen van de bezoldiging of andere vergoedingen. Eind november/begin december verschijnt de jaarlijkse circulaire over de wijziging van (onkosten)vergoedingen die steeds per 1 januari worden aangepast.

Het ministerie kent ook een website waarop informatie over politieke ambtsdragers is te vinden: http://www.rijksoverheid.nl > onderwerpen > overheid, bestuur en koninkrijk > gemeenten. Circulaires van het ministerie zijn te vinden onder publicaties

Informatie Overheid.nl

De actuele tekst van het rechtspositiebesluit en de rechtspositieregeling zijn te vinden op www.overheid.nl > wet- en regelgeving.