In onze gemeente is een dorpshuis. Zij beschikken over een alcoholwetvergunning. Op de vergunning staat dat zij van de vergunning geen gebruik mogen maken voor het openlijk aanprijzen van feestjes in de persoonlijke sfeer etc. Nu wil de beheerder voor de bewoners de mogelijkheid scheppen om in het dorpshuis bijvoorbeeld hun verjaardag te vieren. Is dat juridisch een probleem?

Antwoord

Uit uw casus blijkt dat het dorpshuis de ruimte beschikbaar wil stellen voor het houden van feesten aan burgers. Waarschijnlijk beschikt het dorpshuis over een paracommerciƫle vergunning. Dit houdt in dat er sprake kan zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van de reguliere horeca. In de vergunning kan de gemeente behalve het openlijk aanprijzen van feestjes ook bijeenkomsten van persoonlijke aard zoals het houden van bruiloften en partijen verbieden.

Ons advies is om eerst te inventariseren wat de precieze criteria zijn die aan dit dorpshuis zijn gesteld en voorts of de reguliere horeca van een dergelijke constructie (ruimte beschikbaar stellen voor feestjes) wel gediend is.