De gemeentelijk werkgroep maatschappelijke zorg kwam 30 januari 2024 samen in het prachtige stadhuis van Deventer. Na een jaar digitaal overleggen was het fijn elkaar weer live te zien en te spreken. De werkgroep bezocht de naastgelegen en net gerenoveerde 24-uurs opvangvoorziening en voorziening voor verslavingszorg van IrisZorg en Tactus.

Druk op opvang neemt toe

In het vervolggesprek met medewerkers en een ervaringsdeskundige werd duidelijk dat ook in Deventer de druk op de opvang toeneemt. Het nieuwe pand is regelmatig overvol. De historische bedstee in de gang lijkt haast symbool te staan voor het ‘thuis’ waar zoveel mensen naar op zoek zijn in Nederland.

Beschermd Thuis en Wonen Eerst centraal 

Het bezoek gaf mooie aanknopingspunten om door te spreken over kansen en aandachtspunten voor de werkgroep het komende jaar. Daarbij constateerde de werkgroep dat de bewegingen ‘van Beschermd wonen naar beschermd thuis’ en ‘Wonen Eerst’ centraal moeten staan en dat veel ontwikkelingen daaraan raken. 'Niemand kan dat in zijn eentje goed overzien, maar samen komen we een heel eind.'

Over de werkgroep

De Werkgroep maatschappelijke zorg richt zich op strategische beleidsontwikkeling, voorbereiding van bestuurlijke besluitvorming en agendavorming op het brede speelveld van Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en de GGZ. De beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis en Wonen Eerst staan daarbij centraal. De werkgroep is op deze thema’s een belangrijk klankbord voor de VNG. Bijeenkomsten zijn 6-wekelijks, digitaal en één keer per jaar fysiek. 

De werkgroep bestaat uit 15 beleidsambtenaren, werkzaam bij een mooie mix van centrumgemeenten en regiogemeenten verspreid over het land. Bent u werkzaam bij een gemeente op deze thema’s en heeft u interesse om deel te nemen aan deze werkgroep? Laat het dan weten via vraagbaakmobw@vng.nl. We zoeken regelmatig nieuwe leden.


Bericht voor de Nieuwsbrief Beschermd Thuis en Aanpak Dakloosheid, 1 februari 2024