Gemeenten gaven in 2022 acht procent meer uit aan sport dan het jaar daarvoor. In totaal besteedden ze vorig jaar 1,7 miljard euro aan dit doel.

Daar stond ruim een half miljoen euro aan inkomsten tegenover, de netto-uitgaven bedroegen dus bijna 1,2 miljard euro. Omgerekend per inwoner was dat bijna 69 euro, in 2021 was dat nog 63 euro per inwoner. Bijna driekwart van het geld ging naar sportaccommodaties, de rest naar sportbeleid en activering. Dat heeft het Mulier Instituut berekend in zijn jaarlijkse overzicht van gemeentelijke sportuitgaven. Daaruit blijkt ook dat grotere (en stedelijke) gemeenten geld per inwoner aan sport uitgeven. 

Ongeveer tegelijk met de monitor van het Mulier Instituut kwam JOGG met een oproep aan informateur Ronald Plasterk en vier partijen met wie hij in gesprek is over de vorming van een nieuw kabinet, om ervoor te zorgen dat gemeenten kunnen blijven werken aan een gezonde jeugd. De oproep wordt ondersteund door honderd wethouders. Volgens JOGG is het belangrijk dat gemeenten kunnen blijven werken aan een gezonder voedingsaanbod, meer beweegmogelijkheden en zorg voor kinderen met overgewicht of obesitas.

Meer dan 200 gemeenten werken al samen met JOGG volgens een bewezen methode die volgens JOGG ook aantoonbaar succesvol is. Volgens Marjon Bachra, directeur van JOGG, is het daarom belangrijk dat de implementatie van de JOGG-methode ook de komende vier jaar hoog op de agenda van politiek Den Haag staat.

Redactie VNG Magazine