BZK maakt per direct een specifieke uitkering over naar provincies om natuurinclusief isoleren te versnellen. Provincies moeten dit geld beschikbaar stellen aan gemeenten voor het opstellen en uitvoeren van soortenmanagementplannen. In de vorige week gepubliceerde regeling staat het bedrag per gemeente.

Ga naar de regeling specifieke uitkering versnelling natuurinclusief isoleren

Natuurinclusief isoleren met soortenmanagementplan

Natuurinclusief isoleren wil zeggen dat rekening wordt gehouden met diersoorten, met name vleermuizen, die in de muren van bestaande gebouwen kunnen leven. De Raad van State heeft eerder dit jaar geoordeeld dat de huidige manier van onderzoek hiernaar niet voldoet. Met een ontheffing van de provincie op basis van een soortenmanagementplan (SMP) kunnen gemeenten spouwmuurisolatie toch mogelijk maken.

Eerste tranche van specifieke uitkering

De huidige uitkering is een eerste tranche, waaronder € 40 miljoen voor het opstellen van SMP's door gemeenten. Dit is nog niet genoeg: hiermee kan ongeveer de helft van de gemeenten middelen ontvangen voor het opstellen van een soortenmanagementplan. Provincies bepalen zelf in welke volgorde zij het geld uitkeren. In 2024 moet er een tweede, vergelijkbare tranche beschikbaar komen.

Ook geld voor alternatieve verblijfplaatsen

Daarnaast omvat de regeling € 8,8 miljoen bedoeld voor gemeenten om kraam- en winterverblijven voor vleermuizen te realiseren. Deze grotere, alternatieve verblijfplaatsen zijn belangrijk voor het voortbestaan van de verschillende volgens de wet beschermde soorten. Het realiseren van zulke plekken maakt daarom deel uit van zowel de werkwijze natuurvriendelijk isoleren, als de (tijdelijke) ontheffing via de (pre)-SMP aanpak.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over na-isolatie en soortenbescherming