Per 1 januari 2024 treedt de vernieuwde Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders in werking. De regeling zorgt ervoor dat decentrale bestuurders beveiliging op maat kunnen krijgen.

Agressie tegen bestuurders

Steeds meer bestuurders hebben te maken met agressie, intimidatie en geweld. In 2021 was dat bij 77% van de burgemeesters en 67% van de wethouders het geval. Deze incidenten vinden niet alleen plaats bij het gemeentehuis, maar ook bij hun woning.

Beveiligingsadvies en passende maatregelen

Bestuurders krijgen met de vernieuwde regeling een beveiligingsadvies op maat met de daarbij passende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan fysieke en elektronische maatregelen in en om het huis, zoals een vrijstaande brievenbus, een alarmsysteem, maar ook bewustwording rond online vindbaarheid en vervoer. 

Afspraken

Om in gezamenlijkheid de veiligheid van decentrale bestuurders te vergroten, is met gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat zij de geadviseerde maatregelen altijd overnemen. Hierdoor wordt voorkomen dat de kosten voor benodigde beveiligingsmaatregelen onderdeel worden van politiek debat. 

Jaarlijks € 2,5 miljoen beschikbaar

BZK verstrekt voor de regeling een structurele financiële bijdrage van in totaal € 2,5 miljoen per jaar. Dit bedrag zal een groot deel van de kosten van de preventieve beveiligingsmaatregelen dekken, en wordt gelijkmatig over alle gemeenten en provincies verdeeld.