“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Dit krachtige motto vormde het hart van de Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering van dit jaar die Divosa, de NVVK en de VNG organiseerden. 

Tijdens de bijeenkomst keken we samen met ruim 200 professionals terug op de ontwikkeling van vroegsignalering, nu dit bijna 3 jaar in de Wgs is opgenomen. Wat heeft dit ons gebracht?  

In het plenaire deel leverde o.a. keek Mariëlle Fleuren (projectleider routekaart van het programma Verbinden Schuldendomein van de VNG) terug op hoe vroegsignalering zich de afgelopen jaren ontwikkelde en zij benadrukte het belang om de komende periode de kwaliteit van vroegsignalering te verbeteren. De VNG blijft ook de komende jaren gemeenten ondersteunen bij het organiseren van effectievere vroegsignalering en schuldhulpverlening.

Anna van de Schors (Divosa) presenteerde de cijfers uit de Landelijke Monitor Vroegsignalering. Inmiddels zijn hier 258 gemeenten bij aangesloten. Uit de monitor kwam naar voren dat het bereik van vroegsignalering is gegroeid van 18% naar 24%. De VNG moedigt gemeenten aan om ook aan te sluiten bij de monitor. Zo komen we samen tot een nog representatiever beeld. Heeft u vragen over hoe u kunt aansluiten? Mail ons dan via schulden@vng.nl.  

Het plenaire gedeelte werd afgesloten door een paneldiscussie met onder andere Edith van Ruijven, opgavemanager schulden bij de VNG. Zij benadrukte dat het goed is om te komen tot basisdienstverlening, maar dat daarnaast lokale flexibiliteit nodig is om te komen tot de beste dienstverlening aan inwoners. De routekaart Financiële Zorgen ondersteunt gemeenten hierbij.

Vroegsignalen van ondernemers

In de workshop Vroegsignalen van ondernemers, geleid door Franceline Visser en Lara Kielman van het programma Verbinden Schuldendomein, werd benadrukt dat vaste-lastenpartners alleen betalingsachterstanden mogen doorgeven voor het woonadres van natuurlijke personen. De Wgs geeft geen grondslag om betalingsachterstanden te delen op naam van rechtspersonen, zoals BV’s. Ook betalingsachterstanden bij bedrijfsruimten mogen niet worden gedeeld omdat er dan geen sprake is van bedreiging van een eerste levensbehoefte.

Heeft u deze workshop gemist?

Op maandag 29 januari van 10.00 uur tot 11.00 uur houdt de VNG een online (be)spreekuur Vroegsignalen van ondernemers, hoe pak je ze op? Gemeenten kunnen zich hier aanmelden. 

Uitgebreide informatie over welke signalen wel en niet mogen worden opgepakt, vindt u nu al in de Handreiking Ondernemers uit de Financiële Zorgen.

CAK-meldingen

Mariëlle Fleuren verzorgde samen met Rémi Langenberg (CAK) een workshop over CAK-meldingen. Bij deze bijeenkomst bleek dat gemeenten blij zijn met de mogelijkheid om de op te vragen lijsten te verkleinen. Dat geeft gemeenten meer mogelijkheden om echt aan de slag te gaan met deze gegevens.  

Terugkoppeling naar schuldeisers

Ellen Hennekens (NVVK) en Mariëlle Fleuren verzorgden samen een workshop 'Terugkoppeling aan schuldeisers'. Bij deze deelsessie werd stilgestaan bij welke informatie mag worden teruggekoppeld aan de vaste lasten partners.  

Crisismeldingen en vroegsignalering

In de deelsessie 'Wat moet ik met al die crisismeldingen?' gingen Jacomijn Kuiper van het programma Verbinden Schuldendomein en Ellen Hennekes (NVVK) in op de verschillende soorten meldingen, de wettelijke grondslag van deze meldingen en de mogelijkheden en verplichtingen die gemeenten hebben wanneer zij deze signalen ontvangen. De VNG maakt zich er hard voor dat vaste-lastenpartners altijd eerst een vroegsignaal delen voordat zij signalen over einde levering of contractbeëindiging sturen.    

Het volledige verslag en alle presentaties vindt u hier.