Ongeveer 3 op de 4 huisartsen ervaart problemen met de huisvesting van hun praktijk. Zij kunnen nauwelijks nieuwe ruimte vinden of groeien uit de bestaande praktijkruimte. Om tekort aan ruimte te voorkomen en op te lossen is de 'Handreiking huisvesting huisartsen en gezondheidscentra' gemaakt. 

Afspraak in IZA: handreiking

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) bevat de afspraak om een handreiking op te stellen over de huisvestingsproblematiek van huisartsen en gezondheidscentra. De huisvesting van huisartsen raakt aan het voor iedereen blijvend beschikbaar en toegankelijk houden van eerstelijnszorg, waaronder huisartsenzorg. De Handreiking huisvesting huisartsen en gezondheidscentra (pdf, 690 kB) geeft inzicht in de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen en ook de instrumenten die zij in kunnen zetten.

Instrumenten om huisvesting te faciliteren

Gemeenten hebben geen wettelijke, maar wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de huisvesting van huisartsen en gezondheidscentra. Verder hebben gemeenten veel instrumenten in handen om problemen te voorkomen of op te lossen, zoals:

  • benoemen van ruimte voor eerstelijnszorg in de Omgevingsvisie

  • vaststellen van referentienormen voor maatschappelijke-, zorg- en sportvoorzieningen

  • prestatie-afspraken maken met woningbouwcorporaties over bouw of beheer van praktijkruimtes en gezondheidscentra

  • rekening houden met eerstelijnszorg in een winkelplintenstrategie

Doordat de handreiking inzicht geeft in de instrumenten die zowel gemeenten, zorgverzekeraars als huisartsen (en hun regionale vertegenwoordigers) tot hun beschikking hebben, kunnen deze partijen sneller starten met het vinden van oplossingen en preventieve maatregelen.