Criteria of regels voor de participatie die de initiatiefnemer uitvoert bij de voorbereiding van zijn omgevingsvergunningaanvraag kunnen niet direct doorwerken naar de aanvrager. De aanvraagvereiste participatie is namelijk uitputtend geregeld in de Omgevingswet en mag niet worden uitgebreid met criteria. 

Het verplicht stellen van participatie bij de buitenplanse omgevingsplanactiviteit is een uitzondering hierop, maar ook deze verplichtstelling kan niet worden uitgebreid met extra criteria of voorwaarden. Een bevoegd gezag kan wel beleidsregels vaststellen.  

Informatie hierover is te vinden op iplo.nl 

Bestuursorganen kunnen beleidsregels vaststellen over:

  • hun eigen bevoegdheden
  • onder hun verantwoordelijkheid uitgeoefende bevoegdheden
  • door hen gedelegeerde bevoegdheden Dit staat in artikel 4:81 lid 1 Awb.  

Als het niet gaat om een eigen bevoegdheid, dan kan een bestuursorgaan alleen beleidsregels vaststellen als een wettelijk voorschrift dit expliciet toestaat. Dit staat in artikel 4:81, lid 2 Awb. Dit betekent voor de participatie bij de buitenplanse omgevingsplanactiviteit dat beleidsregels door het college van burgemeester en wethouders worden vastgesteld en enkel betrekking mogen hebben op de wijze waarop het college de participatie meeweegt.