Op 29 november is de formele aftrap van het Bestuurlijk Netwerk Gezond Leven. Dit netwerk heeft tot doel bestuurlijke uitwisseling over de ervaringen met IZA en GALA en de samenwerking in de regio, het adresseren van vraagstukken en knelpunten en leren en inspireren. Daarmee kan dit netwerk bijdragen aan het versnellen van de transformatie en verstevigen van de positie van gemeenten daarin. De deelnemers aan dit netwerk zijn de verantwoordelijk wethouders van de mandaathoudende gemeenten.

Ambtelijk en bestuurlijk netwerk

Met de ondertekening van het GALA en het IZA komt er veel op gemeenten af: de akkoorden stimuleren een beweging van zorg naar gezondheid, vanuit het IZA wordt gestuurd op beheersing van de zorguitgaven en de verwachtingen van wat het sociaal domein kan opvangen zijn hoog. De beweging sluit aan bij onze gemeentelijke visie zoals verwoord in 'De winst van het sociaal domein' en kan alleen slagen als tenminste de samenwerking tussen de domeinen en de draagkracht van het sociaal domein goed zijn.

Om met elkaar de effecten van de beweging te volgen, daar waar nodig kritisch te sturen – lokaal, regionaal en landelijk – en zo bij te dragen aan duurzaam integraal gezondheidsbeleid in alle gemeenten, is een ambtelijk en bestuurlijk netwerk ingericht. Deze netwerken zijn vergelijkbaar met de reeds bestaande netwerken rondom de jeugdhulp (J42 en BJ42).

Deelnemers bestuurlijk netwerk

In het kader van het IZA is afgesproken dat gemeenten op regionale schaal afspraken maken met zorgverzekeraars en andere partijen en ook regionaal middelen ontvangen voor de realisatie daarvan (SPUK IZA). Elke regio heeft daartoe een mandaatgemeente aangewezen. Het netwerk Gezond Leven wordt gevormd door de verantwoordelijk wethouders van deze mandaathoudende gemeenten.

Bijeenkomsten

Het netwerk komt driemaal per jaar samen. De eerste paar bijeenkomsten staan onder meer in het teken van het (beter) leren kennen van de IZA-partners. Op de eerste bijeenkomst in november zin het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) uitgenodigd.

(Bericht voor de Nieuwsbrief InZake Gezond Leven, november 2023)