Voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) geldt dat de handtekening, die namens de gemeenten is gezet onder het Integraal Zorg Akkoord, telt mits er wordt voldaan aan de gestelde instapvoorwaarden. Daarnaast gaven we bij de ondertekening aan dat de gemeenten de Mid-Term Review als evaluatiemoment voor verdere deelname gaan gebruiken.

Interne Mid-Term Review VNG

Om als gemeenten voorbereid aan tafel te komen, startte de VNG vanaf het 3e kwartaal van 2023 met een eigen evaluatie, de interne Mid-Term Review, voor zowel het IZA als het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Hiervoor richtten we een regiegroep van VNG-bureaumedewerkers in die het proces bewaakt, een stuurgroep met betrokken ambtenaren die sturing geeft aan het gehele proces, en een bestuurlijke kopgroep waarbij vooraf input opgehaald wordt. Andere interne én externe stakeholders betrekken we op verschillende manieren. 

De Interne Mid-Term Review doet de VNG door primair vanuit een interne blik naar de uitvoerbaarheid, haalbaarheid en houdbaarheid van beide akkoorden te kijken. Daarbij houden we rekening met andere aanpalende processen die parallel lopen, zoals het houdbaarheidsonderzoek WMO en de actualisatie propositie sociaal domein. 

De Mid-Term Review vindt in juni 2024 plaats met alle ondertekenende IZA partijen. De uitkomsten, standpunten en advies van de VNG voor de Mid-Term Review aan deze IZA-tafel presenteren we ter goedkeuring op de Najaars ALV. 

(Bericht voor de Nieuwsbrief InZake Gezond Leven, november 2023)