Tevens stelt het bestuur vast wat de geboden zorg op de scholen inhoudt en hoe de toewijzing van ondersteuning plaatsvindt. Dit gebeurt op basis van de zorgprofielen die de scholen straks verplicht zijn te maken. Op basis van de zorgprofielen maken de samenwerkingverbanden een ondersteuningsplan, dat afgestemd dient te worden met de betreffende gemeenten.
Het samenwerkingsverband bepaalt verder wat de procedure is voor plaatsing en toelating in het speciaal basisonderwijs en de cluster 3 en 4 scholen. Samenwerkingverbanden kunnen ervoor kiezen dat sommige scholen zich specialiseren in bepaalde zorgbehoeften. Dit wordt dan opgenomen in het zorgprofiel van de betreffende school. Ook maken zij afspraken over de manier waarop verantwoording plaatsvindt, de informatievoorziening aan ouders en de wijze van samenwerken met aanpalende jeugdvoorzieningen (in het huidige stelstel nog: gemeenten, AWBZ, provincie, zorgverzekeringen).
Deze afspraken worden opgenomen in het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband, dat als geheel afgestemd dient te worden met de gemeenten die binnen het samenwerkingsverband vallen. Het ondersteuningsplan dient uiterlijk 1 maart 2013 naar de Inspectie van het Onderwijs gestuurd te worden. Het gaat per 1 augustus 2013 in en geldt voor een periode van maximaal 4 jaar. Gemeenten kunnen overwegen voor korter dan 4 jaar afspraken te maken over het zorgplan. Pas als het stelstel voor de jeugdzorg helder is, kan dan bekeken worden wat verder ten aanzien van de ondersteuningsplannen afgesproken wordt.