Hoe kunnen data helpen om de verkeersveiligheid in een woonwijk te vergroten? Het ministerie van IenW werkt samen met andere overheden aan een digitaal datastelstel voor mobiliteitsdata. Om te bepalen wat de impact voor gemeenten is, voert de VNG een impactanalyse uit.

Versnippering datalandschap

De afgelopen jaren is de vraag en aanbod van mobiliteitsdata flink toegenomen. Tegelijkertijd is het huidige datalandschap versnipperd geraakt. Door het ontbreken van uniforme afspraken en doordat overheden met verschillende systemen werken, wordt er nu onvoldoende gebruik gemaakt van beschikbare data. Vanuit een interbestuurlijke samenwerking is het mogelijk om deze versnippering om te zetten naar samenhang. Door met elkaar samen te werken en slim gebruik te maken van data wordt het mogelijk om data in te zetten voor bijvoorbeeld een betere doorstroming en leefbaarheid in de wijk.

Datastelsel voor mobiliteitsdata

Eric van der Ster, programmamanager van het ministerie van I&W: 'We hebben de ambitie om een datastelsel voor mobiliteitsdata te maken met en voor alle overheden in Nederland. Dit gaan we doen door nauw samen te werken met het rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. Deze partijen hebben elkaar nodig in de samenwerking op het gebied van verkeersveiligheid of regionale bereikbaarheid omdat ze allemaal bronhouder en gebruiker zijn van verschillende stukjes data.'

Voorbeelden van data die in het datastelsel samen moeten komen zijn: geldende verkeersregels, maximumsnelheid, milieuzones en beperkingen voor vrachtverkeer. Deze data zijn voor beleidsambtenaren, gemeenten, bedrijven en weggebruikers interessant. De grote vraag is, hoe brengen we deze data samen?

Van der Ster vervolgt: 'Gemeenten nemen besluiten over de snelheid in een woonwijk. Deze besluiten worden vastgelegd in een systeem. Dit leidt er nog niet toe dat deze data ook in uw navigatiesysteem staat of dat een ambtenaar de data kan gebruiken in zijn verkeersmodel. Het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata moet daar verandering in gaan brengen.'

Impactanalyse

Om te bepalen wat dit voor gemeenten gaat betekenen, voert de VNG de komende 8 maanden een onderzoek uit. In de impactanalyse wordt vanuit gemeentelijk perspectief gekeken naar het belang van deze data voor gemeenten en hoe dit beschikbaar en bruikbaar gemaakt kan worden. Ook wordt er gekeken naar de impact op de gemeentelijke processen en naar welke investering dit van gemeenten vraagt. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om te komen tot landelijke afspraken. Hiermee gaat het project een nieuwe fase in. Van innovatieprojecten op gebied van Smart Mobility bewegen we ons richting een structurele samenwerking.