In de Modelverordening Voorzieningen huisvesting onderwijs hebben wij een onvolkomenheid geconstateerd voor wat betreft eventuele sloopkosten bij vervangende nieuwbouw in het voortgezet onderwijs. 

In tegenstelling tot het primair onderwijs, wordt er bij de normbedragen voor het voortgezet onderwijs geen onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en uitbreiding. Sloopkosten zijn dan ook voor het voortgezet onderwijs niet begrepen in de normbedragen.

In Bijlage 4 artikel 3.1 wordt gesteld dat er, als gevolg van twee soorten omstandigheden een aanvullend bedrag beschikbaar dient te worden gesteld, te weten fundering en bemaling. Dat sloopkosten hier niet worden genoemd is bevreemdend.

Te meer daar er in Bijlage 1 artikel 3.2 staat dat toekenning van sloopkosten door de gemeente plaatsvindt indien het voor de realisering van de vervangende bouw noodzakelijk is dat het oude gebouw gesloopt wordt. Wij interpreteren de verordening zo dat sloopkosten bij vervangende nieuwbouw in het voorgezet onderwijs op offertebasis door de gemeente bekostigd dient te worden. Bij een update van de modelverordening zal deze onvolkomenheid aangepast worden.