In de kopgroep Wethouders voor Kindcentra zetten ruim 35 wethouders zich in om lokaal de verbinding te leggen tussen onderwijs en kinderopvang met de gemeentelijke taken op het terrein van jeugdhulp, (passend) onderwijs en participatie. 

Meer samenhang tussen kindvoorzieningen

Voor een goede start en een goede toekomst is elk kind gebaat bij een sterke pedagogische basis. Een basis bestaande uit een netwerk van informele contacten en voorzieningen. Kindvoorzieningen zoals kinderopvang en onderwijs zijn hiervoor cruciaal. In Nederland is het stelsel van kindvoorzieningen echter nog erg versnipperd en complex. In de praktijk zien we mooie lokale voorbeelden waar onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp elkaar steeds vaker weten te vinden, ondanks belemmeringen in wet- en regelgeving. Gemeenten kunnen hierin een cruciale verbindende (regie)rol spelen. De kopgroep Wethouders voor Kindcentra zet zich in voor meer samenhang tussen kindvoorzieningen.

De Kopgroep Wethouders voor Kindcentra is in 2010 gestart als een initiatief om de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC) vanuit gemeenten te stimuleren. De kopgroep komt 4 keer per jaar bij elkaar om ideeën en ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren en tot een gezamenlijk pleidooi voor IKC’s te komen om naar buiten toe uit te dragen.

Duurzame, krachtige lokale pedagogische basis

Het doel van de Kopgroep is een duurzame, krachtige lokale pedagogische basis te creëren voor kinderen en ouders. IKC’s zijn een instrument om dit doel te bereiken: één locatie waar in ieder geval kinderopvang en onderwijs vanuit één gezamenlijke pedagogisch visie de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Dit moet ertoe leiden dat we verder bewegen in de richting van inclusief onderwijs, kansengelijkheid, normaliseren en het verminderen van het jeugdhulpgebruik. Hiertoe worden vaak ook lokale partners als de jeugdhulp, het wijkteam of sport/cultuurorganisaties betrokken bij de samenwerking op een IKC. Gemeenten fungeren steeds meer als katalysator om deze samenwerking te stimuleren. Zie ook de handreiking Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen

Oproep aan het rijk

Om het organiseren van IKC’s wettelijk mogelijk te maken draagt de kopgroep ook actief een boodschap uit richting de landelijke politiek. De wethouders streven naar een aanpassing van de huidige wetgeving zodat:

  • Alle kinderen recht krijgen op een minimaal aantal uren toegang tot een voorziening voor kinderopvang;
  • Het mogelijk wordt om kindcentra te vormen waar vanuit één organisatie onderwijs en kinderopvang kan worden aangeboden, met één visie op de kindontwikkeling. Hiervoor moeten IKC’s als mogelijkheid worden toegevoegd aan de bestaande voorzieningen van onderwijs en kinderopvang. 

Aansluiten bij de kopgroep

Wilt u aansluiten of meer weten? De coördinatie van de Kopgroep wordt verzorgd door VNG en bureau Zunderdorp. Contactpersonen: Maaike Zunderdorp (maaike@zunderdorp.nl) of Petra Raaijen (petra.raaijen@vng.nl)