De Omgevingswet vraagt nieuwe werkwijzen voor de uitwisseling van concept plannen tussen adviesbureaus en gemeenten. De VNG heeft hiervoor een handreiking opgesteld, samen met alle betrokken partijen. Deze beschrijft de beoogde werkwijze en biedt een keuzehulp voor hoe u het komend halfjaar kunt handelen.

Ga direct naar de handreiking

Onder de Omgevingswet verandert de samenwerking met de stedenbouwkundig adviesbureaus. Dit betreft onder meer de wijze voor het digitaal uitwisselen van concepten van plannen. Dit komt doordat gemeenten straks één omgevingsplan hebben: wijzigingen hebben dus niet meer de vorm van een afzonderlijk (bestemmings)plan dat een eerder plan vervangt of 'ernaast wordt geplakt', maar zijn écht wijzigingen van de inhoud van dat ene omgevingsplan. Een wijziging, ook als die door een adviesbureau wordt gedaan, moet zich daarom voegen naar de structuur van het gemeentelijk omgevingsplan. 

Werkwijze plan-plan koppeling

Gezamenlijk hebben VNG, adviesbureaus en softwareleveranciers en DSO de werkwijze voor het uitwisselen van (concept)plannen uitgewerkt. We noemen deze werkwijze de ‘plan-plan koppeling’. Deze is beschreven in de handreiking. 

Op dit moment zijn de hiervoor benodigde softwarefuncties nog niet voor alle gemeenten beschikbaar. Daarom is in de handreiking ook een keuzehulp opgenomen om te bepalen hoe u het komend halfjaar om kunt gaan met de uitwisseling van conceptplannen. We adviseren om in overleg met uw adviesbureau en uw softwareleverancier te bepalen wat de beste mogelijkheid is. 

Netwerkbijeenkomst plan-plan koppeling

Vrijdag 20 oktober, van 9:30-11:00, lichten we deze keuzehulp toe tijdens de netwerkbijeenkomst van het Netwerk omgevingsplan. Op vrijdag 27 oktober is er een vragenuur over dit onderwerp. Leden van het netwerk ontvangen automatisch de uitnodiging van beide sessies in hun mailbox. Aanmelden voor het netwerk kan via het aanmeldformulier.