De Wet open overheid (Woo) vraagt gemeenten om bepaalde categorieën informatie actief openbaar te maken. Hoe dat technisch moet, hoeft u niet helemaal zelf te bedenken. Evenmin hoeft het een aanslag te zijn op uw budget. Het Open Webconcept ontwikkelt kant-en-klare bouwblokken. 

Hiermee kunt u deze en andere dienstverlening inrichten voor uw inwoners, ondernemers en onderzoekers. Eén van de bouwblokken is OpenPub, voor het publiceren van overheidsinformatie. De VNG maakte een filmpje en een startplan voor als u aan de slag wilt met Openpub.

Groeiende samenwerking

Open Webconcept is een groeiende samenwerking tussen gemeenten en marktpartijen. Op dit moment telt de beweging 30 gemeenten en 7 marktpartijen. Samen bedenken, bouwen en beheren zij bouwstenen voor gemeenten voor online toepassingen en dataservices, zoals Openpub. De marktpartijen ondersteunen gemeenten in ontwikkeling, gebruik en hosting van de bouwblokken. 

Gebruik van de bouwblokken creëert geen (financiële) verplichtingen voor gemeenten. Openpub gebruikt namelijk opensource software. Dat is onderdeel van hun gedachtengoed, die past bij de informatiekundige visie Common Ground. 

Video over Openpub

Openpub is een datadienst die overheidsinformatie publiceert ten behoeve van inwoners of beschikbaar stelt voor andere overheidsorganisaties of commerciële partijen. Gemeenten bepalen zelf welke data zij delen. De data worden gescheiden van de toepassing opgeslagen. In het filmpje leggen gemeenten uit hoe dat werkt en wat voor hen de voordelen waren van Openpub. 

Startplan over Openpub

Het startplan is voor gemeenten die (misschien) aan de slag willen met Openpub. Voor vragen over het filmpje of het startplan kunt u contact opnemen met gripopinformatie@vng.nl. Wij komen ook graag in contact met meer gemeenten en/of leveranciers die een oplossing werkend hebben voor het actief openbaar maken van informatie volgens de Woo.

Meer informatie