Het Programma Haal Centraal heeft ervoor gezorgd dat basisgegevens, via landelijke registraties, eenvoudig door gemeenten kunnen worden gebruikt. Doordat er is ingezet op gestandaardiseerde API’s (Application Programming Interfaces) kan dit zonder ingewikkelde bewerkingen door gemeentelijke afnemers.

Ook is het daardoor gemakkelijk bruikbaar voor ontwikkelaars. Dit verlaagt de kosten voor gemeenten, geeft meer wendbaarheid en verlaagt het aantal fouten. Via de Haal Centraal API’s kunnen gemeenten en andere partijen rechtstreeks de basisregistraties BAG, BRK, WOZ en BRP bevragen.

De VNG zet in op het verder verbeteren en beheren van de API-specificaties die ontwikkeld zijn voor Haal Centraal. Vanuit dit perspectief wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van de Haal Centraal BRK API waarmee kadastrale gegevens opgevraagd kunnen worden. Voor deze API zal een breaking change plaatsvinden. Meer informatie kunt u lezen in het bericht Breaking change BRK API (registratie/inloggen verplicht) op de Pleio Community van Haal Centraal.

Haal Centraal community

Op de Haal Centraal Community vindt u verder informatie die u kunt gebruiken bij de implementatie van de API’s. Ook zijn er andere organisaties die met dit vraagstuk bezig zijn actief waarmee u kennis en ervaringen kunt uitwisselen en leest u nieuws over updates en bijeenkomsten aangaande dit onderwerp.

Voor meer informatie, zie het programma Haal Centraal of bezoek de Haal Centraal community.