Gemeenten zijn positief over de uitgangspunten van de ontwerpregeling voor de SPUK regionale structuur NPLW. Wel zien ze mogelijkheden om de regeling aan te scherpen en effectiever te maken. In onze consultatiereactie vragen we onder meer om de specifieke uitkering aan meer activiteiten te kunnen besteden.

Lees de consultatiereactie (pdf, 455 kB)

Grotere kans op krappe arbeidsmarkt 

De ontwerpregeling voor de specifieke uitkering regionale structuur Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) is bedoeld om gemeenten te ondersteunen bij hun regionale samenwerking in de warmtetransitie. Gemeenten verwachten dat deze regeling hen inderdaad in staat stelt om regionale afstemming en samenwerking te organiseren en intensiveren. 

De regeling biedt hen de mogelijkheid om regionaal (specialistische) kennis en capaciteit in te zetten voor de gemeenten in de regio. Dit vergroot hun kansen op de huidige krappe arbeidsmarkt en zorgt ervoor dat de middelen efficiënt en doelmatig worden ingezet. 

Aandachtspunten

In onze consultatiereactie noemen we 5 aandachtspunten en suggesties die noodzakelijk zijn om de regeling optimaal tot zijn recht te laten komen en gemeenten nog doelmatiger te ondersteunen bij de uitvoering:

  • Verbreed de activiteiten waarvoor een uitkering kan worden verstrekt. De regeling is nu te sterk gericht op de transitievisie warmte en het uitvoeringsplan, en op het inhuren van expertise, aanstellen van een regiocoördinator en organiseren van een regionaal afstemmingsoverleg.
  • Maak de aanvraagprocedure voor gemeenten beter uitvoerbaar, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden eenmaal een aanvraag te doen voor de hele periode 2023-2025.
  • Vraag geen monitoringsinformatie over het hele klimaatbeleid, maar beperk dit tot het doel van de regeling en de activiteiten die de regiocoördinator kan monitoren. 
  • Laat iedere regio een bestuurlijk aanspreekpunt aanleveren. Daarvan verwachten we een positief effect op de bestuurlijke betrokkenheid. 
  • Spreek niet over een regionale ‘laag’ dichter bij de gemeenten, maar laat gemeenten zelf bepalen hoe zij de regionale structuur inrichten.

Meer informatie 

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen via energie@vng.nl