Volledige vraag: In welke mate bieden het uniforme pakket en het maatwerkpakket binnen de jeugdgezondheidszorg ruimte voor een flexibele invulling?

Krachtens de Wet Publieke Gezondheid voeren de gemeenten een verplichte taak uit ten aanzien van de JGZ. Het daarbij horende besluit PG geeft hieraan een nadere uitwerking. Het gaat erom het Basistakenpakket (BTP) JGZ uit te voeren. Zowel het uniforme als het maatwerk onderdeel, moeten verplicht door de gemeente worden uitgevoerd. 

Gemeenten zijn verplicht het uniform deel onverkort volgens de Richtlijn contactmomenten uit te voeren. Uitvoerende organisaties hebben wel enige ruimte voor een flexibele invulling daarvan. Daarbij moet gedacht worden aan werkwijzen zoals triage en taakherschikking (waarbij activiteiten van artsen worden overgenomen door assistenten en verpleegkundigen). De richtlijn contactmomenten schrijft niet dwingend voor welke functionaris een contactmoment moet uitvoeren.

 

Een flexibele invulling van de richtlijn contactmomenten en differentiatie tussen kinderen (bijvoorbeeld aangepaste zorg voor 2e en 3e kinderen) en combinatie van contactmomenten is op zich mogelijk. Dit kan plaatsvinden in overleg met de inspectie voor gezondheidszorg (IGZ).