Om malafide zorgaanbieders effectief te kunnen aanpakken, hebben gemeenten en ketenpartners meer ruimte nodig voor gegevensdeling. De nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) belooft – een deel van – deze ruimte te geven. Hoe staat het ervoor met de wet?

De Wbsrz geeft gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren de noodzakelijke en gewenste wetgeving om op een zorgvuldige wijze fraudesignalen met elkaar te kunnen uitwisselen. Het wetsvoorstel bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste is het Waarschuwingsregister Zorg, dat de uitwisseling van fraudesignalen tussen gemeenten en verzekeraars mogelijk maakt. Het tweede is de transformatie van het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ) naar een rechtspersoon.

Hervatting behandeling

Medio 2020 is het wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. De behandeling ervan stokte omdat dit wetsvoorstel controversieel werd verklaard bij de val van het vorige kabinet. Op 14 februari jl. is de behandeling voortgezet. Vanuit de VNG drongen we er bij de Tweede Kamer op aan deze behandeling voortvarend op te pakken vanwege het belang ervan voor gemeenten.

Waarschuwingsregister heet hangijzer

Inmiddels werd de stemming over het wetsvoorstel op dinsdag 11 april jl. voor de tweede keer uitgesteld. Reden hiervoor was de aankondiging van een nieuw amendement rond het Waarschuwingsregister. Een aantal Kamerleden wil – ondanks de al aanwezige waarborgen – extra zorgvuldigheidseisen instellen. De VNG, de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) raden dit af. Zij vind dat  ‘onwenselijk en onuitvoerbaar.’

Vervolg

De stemming over het wetsvoorstel en het aangekondigde amendement staat nu voor dinsdag 18 april aanstaande op de agenda. Vanuit de VNG houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We brengen u op de hoogte zodra er meer duidelijkheid is over de uitkomst van de stemming.

Meer informatie