De VNG vraagt de Kamer om de Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg voortvarend te behandelen. In de nieuwe wet worden een aantal, voor gemeenten, belangrijke zaken geregeld zoals het instellen van een waarschuwingsregister en een verplichting tot aansluiting bij het IKZ.

Lees de VNG-inbreng voor het debat over de Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg (pdf, 231 kB)

Voorkomen en aanpakken van zorgfraude is complex

Goede samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren bij het voorkomen van fraude en fraudebestrijding is van groot belang. De Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg geeft gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren de noodzakelijke wetgeving om zorgvuldige uitwisseling van fraudesignalen tussen de zorgdomeinen mogelijk te maken, onder andere via het waarschuwingsregister.

De stichting Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) als rechtspersoon met een wettelijke taak

Daarnaast wordt door de wet het huidige samenwerkingsverband IKZ, dat in 2016 is opgericht, een rechtspersoon met een wettelijke taak. Met het IKZ ontstaat 1 centraal loket waar fraudemeldingen van de verschillende zorgfinanciers bij elkaar worden gebracht. Dat gebeurt onder strikte voorwaarden en waarborgen ten aanzien van de bescherming van persoonsgegevens.

Alle gemeenten worden verplicht zich bij het IKZ aan te sluiten

Momenteel beslist elke gemeente zelfstandig om aan te sluiten op het IKZ, niet elke gemeente is hierdoor aangesloten. De VNG heeft in 2018 kenbaar gemaakt dat een sluitende ketenaanpak rondom zorgfraude enkel optimaal werkt wanneer alle gemeenten aangesloten zijn en gebruik maken van de mogelijkheden rondom het informatieknooppunt. Om die reden heeft de VNG ingestemd met het verplichtende karakter in de wet rondom aansluiting gemeenten.

Wettelijk verplichte toezichthouder, intensivering van mensen en middelen

Gemeenten moeten toezien op de naleving van de Wmo en de Jeugdwet, maar er is geen vereiste om een toezichthouder aan te stellen. Om zorgfraude aan te pakken en te handhaven op kwaliteit is een intensivering van inzet van mensen en middelen vereist. Daarvoor is tenminste € 85 miljoen nodig.