De Duitse autoriteiten hebben gisteravond in het Duitse grensgebied bij Roermond en Venlo invallen gedaan in woningen waar Nederlandse en Poolse bedrijven arbeidsmigranten huisvesten. Een aantal van deze onderkomens werd gesloten omdat er levensgevaarlijke toestanden heersten of er geen verwarming was.

In de onderkomens bleken zo’n zeventig Roemeense en Poolse werknemers gehuisvest van firma’s in de Nederlandse vleesindustrie en Poolse bedrijven op het gebied van logistiek en bouw. Alle uitzendkrachten bleken in Nederland werkzaam.

Minister Josef Laumann van sociale zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) zei vandaag dat de actie te maken heeft met uitzendbureaus ‘die hun medewerkers uitbuiten en in mensonwaardige onderkomens huisvesten waarvoor ze extreem hoge huren moeten betalen.’ In totaal viel een grote politiemacht gisteravond binnen in zes wooncomplexen in Nettetal en Brüggen, waarbij uiteenlopende misstanden werden ontdekt. Drie onderkomens in Nettetal verkeerden in dermate desolate toestand dat de bewoners levensgevaar liepen. Er waren geen maatregelen tegen brand genomen en er waren geen reddingswegen. De onderkomens werden per direct geruimd.