Organisatie

VNG, Taskforce economisch herstel en transitie

Publicatie soort

Overig

Jaar van uitgifte

2022

White paper 'Naar een wendbare en weerbare beroepsbevolking' (pdf, 223 kB)

Transities op het gebied van energie, duurzaamheid, digitalisering en robotisering leiden tot voortdurende veranderingen in aard en omvang van de werkgelegenheid. Ieder lid van de beroepsbevolking moet zich een leven lang kunnen ontwikkelen en vorm kunnen geven aan loopbaan en perspectief op werk. Daarbij moet ieder bedrijf in staat zijn om kennis en vaardigheden van het personeel voortdurend te ontwikkelen en vorm te geven aan de leercultuur binnen de organisatie. 

In deze notitie doet de Taskforce economisch herstel en transitie een aantal concrete voorstellen om meer ondernemers en werknemers te kunnen bereiken, deze betreffen:

  • een verbeterd arrangement tussen regio's en het rijk
  • het stimuleren van eigen regie
  • het bereiken van het (breed) MKB
  • flexibiliteit in opleidingen

Eerder is ten behoeve van de discussie de white paper 'Een wendbare en weerbare beroepsbevolking als basis voor economie en brede welvaart: naar een regionaal georiënteerde human capital aanpak' (pdf, 202 kB) opgesteld. De initiatiefnemers zijn Friso Douwstra, René de Heer en Mariska ten Heuw, 3 wethouders uit de VNG Taskforce economisch herstel en transitie. Human Capital is een van de 3 speerpunten van de taskforce.