Jongeren in de tienerleeftijd maken vaak seksueel geweld mee en worden ook vaker dan kinderen in de basisschoolleeftijd opnieuw slachtoffer van een delict. Dit blijkt uit de nieuwe Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2021. Het rapport doet 3 concrete aanbevelingen waar de VNG op reageert.

  1. Zorg voor een coherent aanbod van effectieve preventieve interventies en een brede uniforme implementatie.
  2. Zorg voor en hulpaanbod dat aansluit bij de hulpbehoeften van minderjarige slachtoffers van seksueel geweld.
  3. Realiseer een duurzame oplossing voor het uitvoeren van forensisch-medisch onderzoek bij minderjarige slachtoffers van seksueel geweld.

Hieronder leest u onze reactie per aanbeveling.

Coherent aanbod

De VNG ondersteunt van harte de aanbeveling voor inzet van effectieve preventieve methoden in het onderwijs. Het is goed deze inzet in samenwerking met gemeenten te verbinden met bredere lokale inzet op preventie samen met andere partners die betrokken zijn bij opvoeden en opgroeien.

Aansluiten bij hulpbehoeften

Het aantal minderjarigen dat seksueel geweld wordt aangedaan, de risicofactoren en de kans op herhaling onderstrepen het belang van laagdrempelige toegang tot hulp en adequate integrale hulp aan minderjaren en hun ouders. De VNG deelt de aanbeveling dat het hulpaanbod moet aansluiten bij de hulpbehoeften van slachtoffers van seksueel geweld tegen kinderen. De hulp aan deze kinderen vraagt om specifieke kennis en vaardigheden op het snijvlak van zorg en veiligheid. De aanbevelingen in het rapport sluiten goed aan bij het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming, de afspraken van gemeenten met de Centra voor seksueel geweld, en de Hervormingsagenda jeugd, die onder andere is gericht op het opbouwen van regionale expertise en voorkomen van gesloten plaatsing.

De VNG wil net als de Nationaal rapporteur voorkomen dat jongeren slachtoffer worden en uiteindelijk in de Jeugdzorg Plus terechtkomen. Gemeenten, aanbieders en het rijk hebben besloten om stapsgewijs te stoppen met de Jeugdzorg Plus in haar huidige vorm. Juist voor slachtoffers van seksueel geweld vraagt dit om een passend alternatief aanbod om deze kwetsbare doelgroep de ondersteuning te bieden die zij nodig heeft. De VNG zal de in het rapport genoemde bouwstenen voor een regionale aanpak van seksueel geweld en goede voorbeelden delen met gemeenten.

Duurzame oplossing forensisch-medisch onderzoek

De VNG deelt de zorg over de beschikbaarheid, het opleidingsvolume en de organisatie van forensisch-medisch onderzoek bij minderjarigen. Daar waar de VNG met gemeenten ondersteunend kan zijn in een structurele en duurzame oplossing , bijvoorbeeld via de Centra seksueel geweld (CSG’s), zullen wij dit doen.

Meer informatie

Download de Slachtoffermonitor