De VNG-directie is tijdens een bezoek aan Brussel in gesprek gegaan met Europarlementariër Esther de Lange over energiearmoede en het Europees Sociaal Klimaatfonds. Vanuit VNG is aandacht gevraagd voor de situatie in Nederlandse gemeenten.

Compensatie voor hoge energiekosten via Europees Sociaal Klimaatfonds

Energiearmoede is een onderwerp waar De Lange in het Europees Parlement actief op is. Zo voert zij het rapporteurschap voor het Europees Sociaal Klimaatfonds uit. Dit fonds zorgt ervoor dat kwetsbare inwoners worden gecompenseerd voor de hoge kosten op het gebied van verduurzaming en energie. Veel gemeenten zijn al bezig met ondersteuning aan huishoudens die extra hulp nodig hebben.  Vanuit VNG is aandacht gevraagd voor de situatie in Nederlandse gemeenten.

Volgend jaar is het moment om lokale thema’s onder de aandacht te brengen

Ook had de directie een gesprek met Robert de Groot, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij wees tijdens het gesprek op de mogelijkheid van decentrale overheden om de discussies in Brussel proactief te beïnvloeden. In 2024 zijn er Europese verkiezingen en treedt een nieuwe Europese Commissie aan. Dat maakt volgend jaar een mooi moment om lokale thema’s onder de aandacht te brengen. 

Verder is er gesproken over de verbinding tussen Europa en gemeenten met betrekking tot sociale thema’s. De Groot vraagt om meer inbreng van de VNG op dit gebied. 

Mogelijke opschaling van het initiatief 100 klimaat-neutrale en slimme steden in 2030

Met Rosalinde van der Vlies, directeur Clean Planet bij Europese Commissie, en Karen van Dantzig heeft de VNG afgesproken nader te kijken naar de rol van de VNG binnen het initiatief 100 klimaat-neutrale en slimme steden in 2030. Ook wordt het project mogelijk opgeschaald. 

Meer informatie