De Europese Commissie heeft de 100 EU-steden bekend gemaakt die deelnemen aan de zogeheten Cities Mission: ‘100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030’. De steden komen uit alle EU-lidstaten. Van de 100 steden zijn er 7 uit Nederland: Groningen, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Helmond.

In het kader van ‘de groene transitie’ lanceerde de Europese Commissie de missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030’ in september 2021. Steden werden in november van dat jaar uitgenodigd om deel uit te maken van de missie. In totaal hebben 377 steden en gemeenten in Europa hierop ingeschreven, waaronder 12 Nederlandse gemeenten. De missie ontvangt 360 miljoen euro aan financiering voor de periode 2022-2023 om de innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit in 2030 te starten. Daarnaast ondertekenen de deelnemende steden een ‘klimaat contract’ met de Europese Commissies om de ambities van 2030 te realiseren. 

Klimaatneutraliteit van belang voor Nederlandse gemeenten 

Het doel van de missie is om regio’s maatschappelijk en economisch te versterken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door deelname werken de zeven gemeenten concreet aan de missie door middel van een ondersteuningsprogramma. De VNG ondersteunt hen door middel van: 

  • Ondersteuning bij het borgen van de regionale samenwerking met gemeenten en provincies; 
  • Ondersteuning bij het versterken van de rol van regionale samenwerking in het programma; 
  • Ondersteuning op het gebied van kennis en opschaling.  

Het biedt gemeenten praktische handvatten en instrumenten om klimaat neutraal te worden op basis van de kennis van koplopers gemeenten in Nederland en Europa. Dit wordt de komende periode uitgewerkt. De eerste fase (het eerste jaar) van het programma zorgt voor bewustwording en in jaar twee en drie wordt dit praktischer met concrete instrumenten zodat gemeenten zelf het proces kunnen doorlopen. De lancering van het programma vindt plaats tijdens de GovTech summit in november 2022.   

Meer informatie