De Europese Commissie investeert de komende vier jaar 2 miljoen euro in de ontwikkeling van het platform Living-in.EU. Het platform heeft als doel “de kwaliteit van leven voor 300 miljoen Europeanen per 2025 verbeteren met behulp van digitale oplossingen".

Europese steden en regio’s melden zich aan en ondertekenen de verklaring dat andere steden en regio’s over de schutting mogen meekijken om te leren van hun digitale ontwikkelingen. Het platform staat onder leiding van Eurocities en werkt samen met het European Network of Living Labs (ENoLL), Open en Agile Smart Cities (OASC) en de Europese Commissie zodat er in korte tijd steeds meer steden en regio’s gaan meedoen. Het platform brengt de ervaringen uit heel Europa bij elkaar. Door de samenwerking vanuit meerdere overheidslagen (lokaal, regionaal, nationaal en Europees) worden steden in staat gesteld om op lokaal niveau de ontwikkeling vorm te geven. Dit alles op basis van de laatste inzichten vanuit de Europese Commissie en voorbeelden vanuit andere Europese steden en regio’s,

Nut en noodzaak van dit platform

Digitalisering kent een hoog tempo en gemeenten hebben er de handen vol aan om alle ontwikkelingen bij te benen én in te voeren. Elke gemeente kiest voor zijn eigen regio waar prioriteiten liggen. Voor een stedelijke omgeving met woningnood ligt die prioriteit anders dan voor landelijk gebied met waterproblemen. In de praktijk is het dan ook gebruikelijk dat digitale oplossingen worden gekozen die de hoogste prioriteit aanpakken. Zo ontstaat vanzelf een expertise op een bepaald gebied, maar de wens om ook middelen in te zetten die het hoofd bieden aan andere grote maatschappelijke vraagstukken blijft onvervuld. “De steun die nu komt vanuit de Europese Commissie voor de Living in EU-community is een aanmoediging dat onze ingezette koers voor meer samenwerking de juiste is” aldus Rian van Dam (lid commissie informatiesamenleving VNG en burgemeester Hollands Kroon).

Het platform kan gemeenten hierin ontzorgen. De community groeit, dankzij de investering, uit naar een omgeving waar steden en regio’s niet alleen informatie ophalen maar juist ook naartoe brengen. Omdat een gemeente uit Nederland veel ervaring heeft met een bepaalde digitale oplossing kan het (als expert) goed die ervaring delen. Maar de ervaring van een Spaanse regio met digitale oplossingen rondom droogte problemen kan weer voor Nederlandse steden interessant zijn. Hoe meer steden en regio’s aangesloten zijn, hoe meer zij profiteren van de digitale ontwikkelingen van de andere deelnemers. En het mes snijdt aan twee kanten: meer deelnemers betekent ook meer partijen om het eigen verhaal aan te vertellen. Er worden middelen ontwikkeld zodat steden en regio’s snel en effectief -op lokaal niveau- kunnen werken aan de grote maatschappelijke vraagstukken.

Ontstaan en groei van Living in EU

Living-in.EU is in 2019 ontstaan middels de verklaring ‘Join, Boost, Sustain’, die gelanceerd is tijdens het Finse presidentschap van de Europese Unie in Oulu. Twee jaar later zijn er meer dan 100 steden, regio’s en landen aangesloten. Living-in.EU richt zich op een aantal thema’s die randvoorwaardelijk zijn voor de opschaling en helpt bij het vormen van praktische handvatten. Voorbeelden daarvan zijn onder andere inzicht in wetgeving, financieringsmogelijkheden en de laatste technische standaarden. Om de maatschappelijke opgaven centraal te stellen wordt er bovendien gewerkt met missie projecten zoals onder andere lokale Digital Twins. 

De VNG is vanaf de start van het platform betrokken geweest. Het wil graag de zeilen bijzetten om het verder te vormen en het gedane werk op te schalen zodat ook andere gemeenten profijt hebben van de digitale ontwikkelingen. Al draagt de VNG het stokje over aan Eurocities, ze blijft natuurlijk de komende jaren actief om zoveel mogelijk gemeenten te helpen aansluiten op Living-in.EU. Van Dam: “Deze subsidie helpt om de community binnen Europa te bouwen. De recent toegekende subsidie voor de start van de Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) helpt om de community binnen Nederland te bouwen. Beide zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en als VNG zijn we blij om te zien dat de Europese Commissie de opschaling van beide programma’s dan ook ondersteunt.”

Deelnemend gemeente worden van de community

Deelname aan de community is gratis maar niet vrijblijvend. We garanderen dat uw gemeente er voordeel van heeft als u de verklaring tekent en actief uw eigen ervaringen deelt. Lees en onderteken ook de verklaring van Living in EU en kom ook naar de GovTech summit op 1 november. Tijdens dit event kunt u diverse sessies bijwonen om u te laten inspireren én wordt de verklaring door diverse steden ondertekent in bijzijn van de eurocommissaris Thierry Breton. Mis niets en wordt lid van de community Living-in.EU

Lees meer informatie over Living in EU.