Op 28 september debatteert de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de beleidsnota van minister Schreinemacher, ‘Doen waar Nederland goed in is’. De VNG is positief over de hoofdlijnen van de nota. Wel hebben we de commissieleden enkele aandachtspunten meegegeven.

Lokalisering

De nota benoemt de noodzaak van lokalisering, maar blijft vaag over de uitwerking hiervan. We vragen de minister dit in toekomstig beleid, bijvoorbeeld in de aangekondigde Afrikastrategie, verder uit te werken. 

Als VNG zien wij dat juist lokale overheden in samenspraak met lokale gemeenschappen kunnen werken aan betere dienstverlening aan inwoners en bijdragen aan betere verantwoording aan hun inwoners. Waar het om allerlei redenen lastig is om met nationale overheden samen te werken, verdient het aanbeveling te zien wat je wel en wellicht beter op lokaal niveau kan doen.

Suriname

Samenwerking met Suriname wordt niet benoemd in de nota. Vanuit Nederlandse gemeenten bestaan er veel contacten met Suriname en is er een grote bereidheid bij te dragen aan kennisoverdracht en capaciteitsopbouw voor lokale ontwikkeling. Tijdens het recente bezoek van de minister-president en de minister voor BHOS is gesproken over samenwerking. We vragen de minister om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld door Suriname toe te voegen aan de lijst combi-landen.

Samenwerking met de EU

Daarnaast hebben we opgeroepen om te zoeken naar meer mogelijkheden voor samenwerking en financiering in Europees verband, op internationale onderwerpen waar Nederlandse meerjarenplannen en Europese programma’s raakvlakken hebben. 

Meer informatie