Minister Schreinemacher heeft de beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 'Doen waar Nederland goed in is' gepubliceerd. De minister wil handel en ontwikkelingssamenwerking duidelijk aan elkaar koppelen. De nota vermeldt ook het strategisch partnerschap van ministerie en VNG International.

Binnen dit partnerschap gaan we in meerdere landen samenwerken op het gebied van migratie, water, veiligheid en rechtsorde en lokale belastingen. Schreinemacher onderstreept het belang van dit partnerschap en van de rol van gemeenten in het bereiken van internationale agenda's en de doelstellingen van de beleidsnota. Dat deed zij al tijdens een bestuurlijk overleg voordat de nota werd uitgebracht. Daar spraken minister Schreinemacher en VNG-voorzitter Jan van Zanen over de prioriteiten op internationaal gebied van het kabinet en de VNG. 

Hoofdlijnen van het Nederlandse beleid

In de beleidsnota kondigt de minister aan dat er meer geld komt voor ontwikkelingssamenwerking, en ook meer focus. Het kabinet verhoogt het budget met € 300 miljoen in de periode 2022 t/m 2024 en vanaf 2025 structureel met € 500 miljoen per jaar. Hiermee komt Nederland dichter in de buurt van de VN-norm van 0,7% van het BNP. Hoofddoelen van het Nederlandse beleid zijn het aanpakken van de grondoorzaken van armoede, terreur, irreguliere migratie en klimaatverandering, en het bereiken van de Global Goals. Speciale focusthema's zijn water, landbouw, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en veiligheid en rechtsorde. Binnen al deze OS-thema's wil het kabinet digitalisering aanjagen.

Link met goed bestuur

Het kabinet is van mening dat voor economische groei, perspectief voor kansarmen en het tegengaan van corruptie goed bestuur en een betrouwbare rechtsstaat noodzakelijk zijn. Nederland zet blijvend in op vreedzame, rechtvaardige en inclusieve samenlevingen, door te investeren in veiligheid, toegang tot recht, vredesopbouw en inclusief bestuur. Het kabinet streeft specifiek naar structurele verandering door te investeren in vrouwelijk en lokaal leiderschap. Onder de paragraaf 'werken in de moeilijkste landen en regio's’ wordt genoemd dat Nederland blijft werken aan het versterken van het sociale contract tussen overheid en burgers en aan het bevorderen van democratisering via strategische partnerschappen, zoals met VNG International.

Global Goals

De Global Goals (ook SDG’s genoemd) zijn de centrale internationale agenda voor het kabinet, op het gebied van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. De nota vermeldt dat het kabinet verder wil investeren in de bekendheid van de doelen in eigen land. Ook wordt het actieplan 'beleidscoherentie voor ontwikkeling’ nog dit jaar herzien, ‘want er is beleidscoherentie nodig om de SDG’s te behalen’. In de nota wordt ook gemeld dat de ‘ministeries de handen ineen slaan voor de SDG’s’ en dat het cruciaal is om private financiering te mobiliseren om zowel de SDG- als de klimaatdoelen te bereiken. 

Meer informatie