Nederland kampt met ongeveer een half miljoen vacatures. Werkgevers roepen al langer om het aantrekken van meer arbeidsmigranten. Alleen het huisvesten van deze arbeidsmigranten is een groot probleem. Wie moet zorgen voor goede huisvesting? De gemeente, het uitzendbureau of de bedrijven? 'Verantwoordelijkheid wordt over de schutting geworpen', zegt Jan Cremers bij Spraakmakers.

In de jaren '70 werd er voor huisvesting gezorgd door de onderneming waar de arbeidsmigrant werkzaam was, vertelt Jan Cremers, bestuurder van Kenniscentrum Arbeidsmigranten. 'Nu is 60 tot 70 procent werkzaam via een uitzendbureau. De feitelijke onderneming waar gewerkt wordt zegt: niet ons probleem.'

Volgens Cremers heeft de gemeente een taak in toezicht houden, maar dat zij de verantwoordelijkheid vaak over de schutting gooien. 'Bij wijze van spreken zegt de gemeente: de arbeidsmigranten werken in dan wel in Westland maar ze wonen in Vlaardingen.' Volgens de bestuurder van Kenniscentrum Arbeidsmigranten moet het bedrijfsleven en de gemeente samen rond de tafel gaan zitten om dit op te lossen.