Op deze pagina leest u de bevindingen uit ronde 5 en 6 van het project Indringend Keten Testen.

Bevindingen ronde 5

Geteste scenario’s:

  • Gemeente Bloemendaal heeft een stukje omgevingsplan gepubliceerd.
  • Gemeente Heemstede heeft een aantal scenario’s uit de planketen getest.
  • Gemeente Nissewaard heeft een initiële publicatie gedaan van het omgevingsplan.
  • Gemeente Eindhoven heeft getest met de toepasbare regel business scenario’s, gefocust op de bruidsschat.
  • Gemeente Groningen heeft de VTH-scenario’s doorlopen.
  • Gemeente Den Haag heeft meerdere casussen uit de VTH-scenario’s doorlopen.
  • Gemeente Deventer heeft meerdere VTH-scenario’s doorlopen. Daarnaast was de gemeente Deventer ook van plan om een nieuw Omgevingsplan te publiceren. 
  • Omgevingsdienst IJmond heeft alle beschikbare VTH-scenario’s doorlopen. OD IJmond handelt verschillende activiteiten af voor de gemeente Zandvoort. 
  • Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft de toepasbare-regel keten getest. 

Bloemendaal

In deze testronde is de gemeente aan de slag gegaan met het publiceren van een stukje omgevingsplan. Tijdens het valideren kwam er een fout naar boven die met behulp van de leverancier snel is opgelost. Na het versturen van de publicatie was het wachten of het omgevingsplan een dag later in de LVBB en het omgevingsloket te zien was. De publicatie verscheen wel in de LVBB maar was niet te zien in het omgevingsloket. Dit is gemeld en zal naar verwachting snel worden opgelost.

Heemstede

De focus in deze ronde lag op het publiceren van een stukje omgevingsplan. Bij de validatie kwam er een foutmelding naar boven die eerst opgelost moest worden. Via de leverancier kon de gemeente snel schakelen waardoor de publicatie uiteindelijk gelukt is. Een aantal scenario’s kon de gemeenten nog niet testen omdat bepaalde functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn in de software. Ook zijn er een aantal bevindingen ingediend die betrekkingen hebben op verbetering van functionaliteit in de plansoftware.

Nissewaard

Het doel in deze testronde was om diverse scenario’s rondom mutaties in de planketen te testen. Vanwege het leeghalen van de omgeving voor deze testweek, konden niet alle scenario’s getest worden. Uiteindelijk heeft de gemeente een stukje omgevingsplan met verschillende groottes in geometrieën kunnen publiceren. Bij de validatie kwam er nog een foutmelding naar boven die snel is verholpen, door de leverancier, waardoor ze alsnog konden publiceren. Binnenkort komt er meer functionaliteit beschikbaar in de plansoftware zodat de gemeente kan oefenen met o.a. intrekken en vervangen.

Eindhoven

Gemeente Eindhoven heeft toepasbare regels getest. Tijdens de test lag de focus op toepasbare regels op basis van de Bruidsschat. Het omgevingsplan is door de gemeente in de komende periode weer in de pre-omgeving gepubliceerd waarna de gemeente Eindhoven de toepasbare regels op basis van het plan gaat testen in de volgende IKT testronde.

Groningen

De gemeente Groningen heeft de VTH-keten getest. In totaal zijn er 5 scenario's doorlopen. Functioneel verliep de test goed. Bevindingen die gedaan zijn hebben betrekking op een bepaalde wens of verwachting van de gebruiker. In enkele gevallen zagen gebruikers dat metadata, zoals projectnaam of de datum niet volledig overgenomen werd in de lokale systemen. Deze bevindingen zijn gemeld.

Den Haag

Gemeente Den Haag heeft de VTH-keten getest. De test verliep goed en de gebruikers zijn geen bijzonderheden tegengekomen. In deze testronde heeft de gemeente Den Haag 3 VTH-scenario's doorlopen. In een volgende testronde gaat de gemeente verder met de het doorlopen van de scenario's.

Deventer

De gemeente heeft vier enkelvoudige aanvragen ingeschoten via het Omgevingsloket. Tijdens het uitvoeren van deze testen zijn er geen blokkerende issues naar boven gekomen. Wel zijn er meerdere wijzigingsverzoeken wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van het Omgevingsloket geregistreerd. Naast het beproeven van de VTH-keten, heeft de gemeente Deventer ook geprobeerd een Omgevingsplan te publiceren. Dit was helaas niet mogelijk doordat de publicatiefunctie nog niet beschikbaar was gesteld door de lokale softwareleverancier. In ronde 6 is deze publicatiefunctie wel beschikbaar, dus dan zal er opnieuw een poging gewaagd worden. 

Bodegraven-Reeuwijk

De focus lag op de toepasbare-regel keten. Specifiek hebben ze een check, een aanvraag en maatregelen op maat doorlopen in het Omgevingsloket. Er zijn geen blokkerende issues aangetroffen tijdens het testen. Wel zijn er verschillende wensen omtrent de gebruiksvriendelijk van het Omgevingsloket ingediend. 

Zandvoort/Omgevingsdienst IJmond

Omgevingsdienst IJmond heeft namens de gemeente Zandvoort de VTH-keten getest. Hierbij hebben ze gefocust op het indienen van meerdere enkelvoudige (een verzoek met één activiteit) en meervoudige (een verzoek met meerdere activiteiten) verzoeken. Naast 2 belangrijke bevindingen en enkele wijzigingsverzoeken, verliep het testen over het algemeen goed. Tijdens een van de eerste testen kwam de Omgevingsdienst erachter dat bijlagen niet worden ontvangen door het VTH-systeem. Dit probleem ligt bij het datamanagementsysteem. Er wordt momenteel aan een oplossing gewerkt. Daarnaast ontvangt het VTH-systeem geen bericht wanneer een initiatiefnemer een verzoek intrekt via het Omgevingsloket. Dit wordt opgepakt door de lokale softwareleverancier. 

Bevindingen ronde 6

Geteste scenario’s:

  • Gemeente Groningen heeft meerdere VTH-scenario’s doorlopen.
  • Gemeente Deventer heeft gefocust op de plan- en VTH-keten. Voor de VTH-keten zijn meerdere scenario’s getest. Er is een initieel Omgevingsplan gepubliceerd. Daarnaast wilde de gemeente een Omgevingsplan publiceren middels intrekken en vervangen.
  • Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft drie keer een gewijzigd Omgevingsplan gepubliceerd middels intrekken en vervangen.
  • Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft gefocust op het testen van de toepasbare regel-keten. De gemeente heeft hiervoor een bestaand regelbeheer object ingetrokken en opnieuw geüpload.
  • Gemeente Heemstede heeft deze ronde gefocust op het intrekken en vervangen van een gewijzigd Omgevingsplan.
  • Gemeente Veenendaal heeft de toepasbare regel-keten getest aan de hand van meerdere scenario’s.

Groningen

Gemeente Groningen heeft meerdere enkelvoudige aanvragen ingeschoten via het Omgevingsloket. Tijdens het testen kwamen geen blokkerende bevindingen naar boven. Wel werd duidelijk dat de gemeente geen bestanden bij besluiten via het officiële publicatiemechanisme (DROP) kon meesturen. Daarnaast is het in het VTH-systeem nog niet mogelijk om met een initiatiefnemer te communiceren bij een verzoek zonder zaak.

Deventer

Gemeente Deventer heeft deze ronde succesvol een initieel Omgevingsplan aangeleverd en gepubliceerd. Het bekijken van dit Omgevingsplan verliep goed via Overheid.nl, maar via Regels op de kaart laadde de kaart niet na het selecteren van een locatie. Na de succesvolle initiële publicatie, heeft de gemeente geprobeerd om het plan te wijzigen en opnieuw aan te bieden middels intrekken en vervangen. Dit is niet gelukt. De oorzaak is nog onduidelijk. Naast de plan-keten is ook de VTH-keten getest. Tijdens het uitvoeren van de VTH-testen is er één blokkerend issue naar boven gekomen: er was een storing bij het indienen van een aanvraag. Daarnaast werd het duidelijk dat mutaties van ingediende verzoeken niet direct zichtbaar zijn in de VTH-software. Ook toont het VTH-systeem geen notificatie wanneer er documenten worden toegevoegd aan of worden verwijdert bij een zaak.

Bodegraven-Reeuwijk

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft deze ronde drie keer succesvol het omgevingsplan gewijzigd en opnieuw aangeboden middels intrekken en vervangen. Voor de eerste wijziging is er een stukje tekst aangepast. De tweede wijziging betrof het toevoegen van een artikel en locatie aan het Omgevingsplan. In de derde wijziging zijn een locatie en het geannoteerde artikel verwijderd. Er zijn geen blokkerende bevindingen naar boven gekomen. Maar tijdens het bekijken van de plannen via Overheid.nl werd duidelijk dat er een dubbele registratie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de zoekcriteria staat. Daarnaast zijn er enkele wijzigingsverzoeken met betrekking tot de leesbaarheid van de validatieberichten van de LVBB ingeschoten.

Hendrik-Ido-Ambacht

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft deze ronde toepasbare regels gemaakt, geverifieerd en gepubliceerd. De gemeente heeft hiervoor een bestaande toepasbare regel gemuteerd. In de toepasbare regelsoftware werd duidelijk dat een directe mutatie nog niet mogelijk is: als gebruiker moet je het bestaande regelbeheerobject verwijderen, en vervolgens kan je een nieuw regelbeheerobject uploaden. Op basis van de gepubliceerde toepasbare regel zijn een vergunningcheck en aanvraag doorlopen via het Omgevingsloket. Hierbij zijn geen blokkerende bevindingen geconstateerd.

Heemstede

Gemeente Heemstede heeft deze ronde gefocust op het aanbrengen van een kleine wijziging in het reeds gepubliceerde plan. Na het plan gewijzigd te hebben, wilde de gemeente het Omgevingsplan publiceren middels intrekken en vervangen. Het Omgevingsplan kwam succesvol door de validatie heen, maar na het publiceren van het Omgevingsplan werden er allerlei foutmeldingen getoond in de plan-software. Dit probleem is gemeld bij de plan-leverancier. Zodra de oplossing bekend is, kan deze bevinding hertest worden in een volgende ronde.

Veenendaal

Gemeente Veenendaal heeft net als de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gefocust op de toepasbare regelketen. Ze hebben hiervoor gebruik gemaakt van de bestaande toepasbare regels voor het kappen van een boom uit de bruidsschat. Het lukte de gemeente Veenendaal om deze toepasbare regels te importeren middels het STTR-ID. Vervolgens is een kleine wijziging in de vraagstelling toegevoegd, en zijn de conclusie en de indieningsvereisten voor de activiteit “Boom kappen of houtopstand vellen” geüpload. Op basis van deze toepasbare regels heeft de gemeente een vergunningcheck en een aanvraag doorlopen. De aanvraag is succesvol ontvangen in het VTH-systeem. Ook heeft de gemeente Veenendaal in de toepasbare regelsoftware geprobeerd de optie “Omgevingsoverleg” uit te zetten in de indieningsvereisten voor een specifieke activiteit. Dit gaf helaas niet het gewenste resultaat. Deze bevinding is gedeeld met de lokale softwareleverancier en zal in de toekomst hertest worden.