De personeelstekorten in Nederland raken inmiddels ook de kinderopvang. En dat is een probleem, want als ouders thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen, gaat dit vaak weer ten koste van arbeidskrachten. Utrechtse ouders lossen het probleem op door de kinderopvang zelf op zich te nemen in zogenoemde participatiecrèches. Is dit de oplossing voor het personeelstekort? "Veel ouders hebben er geen zin in."

Crèches in Nederland komen nu al zo'n 4000 mensen tekort. De verwachting is dat als de kinderopvang in 2025 gratis wordt, dit tekort zal gaan oplopen tot 35.000 personeelskrachten. Daarom zijn er in Nederland nu zeven participatiecrèches actief, waar de ouders gezamenlijk voor de kinderen zorgen en zelf ook de opvang runnen.

Bij kinderopvang Bombardon doen ze dat al veertig jaar zo, legt participatieouder en bestuurslid Japke van Wingerde uit. En dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Door zelf voor de groep te staan, zorgen ouders niet alleen voor hun eigen kind, maar ook voor die van anderen. Zo kan de zorg dus gedeeld worden. "De regel is dat voor een halve dag helpen, je kinderen twee dagen naar de opvang mogen."