Als werkgevers van boa’s zijn gemeenten volgens de Wet politiegegevens (WPG) verplicht om iedere 4 jaar een externe audit te laten uitvoeren en de resultaten te delen in een Wpg-auditrapport met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP herinnert gemeenten graag aan de deadline van 31 december 2022. 

Het is belangrijk dat gemeenten hier tijdig mee beginnen, omdat het tot 6 maanden kan duren om een externe audit te laten uitvoeren. De Ap laat weten dat zij nog maar van weinig boa-werkgevers de verplichte Wpg-audit hebben ontvangen. Het AP benadrukt daarbij het belang van het tijdig uitvoeren, rapporteren en toezenden van de audit.

Benodigde tijd voor interne en externe audit

Hoewel de vierjaarlijkse externe audit in 2021 uitgevoerd moest worden, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een jaar uitstel gegeven. De meeste gemeenten voeren de audit voor het eerst uit en hebben deze extra tijd hard nodig. Let wel: de externe audit dient nog steeds over 2021 gedaan te worden, maar ook de interne audit over 2022 dienen gemeenten nog dit jaar uit te voeren.

Gemeenten moeten er rekening mee houden dat het voor de eerste keer uitvoeren van een interne audit 3 tot 4 maanden in beslag kan nemen. Voor het laten uitvoeren van een externe audit duurt dit nog circa 2 maanden langer, maar kan gebruik worden gemaakt van de informatie die voor de interne audit al verzameld is. Onderschat daarbij niet dat het inhuren van een externe auditor de nodige tijd in beslag kan nemen, het is nu immers druk op deze markt.

Ondersteuning vanuit de Informatiebeveilingsdienst

De informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG staat klaar om gemeenten bij het uitvoeren van deze taak te ondersteunen. Zo is een actieve werkgroep gevormd waarin verschillende gemeenten hun ervaringen en kennis over de Wpg delen. Naast praktische ondersteuning levert dit kennisproducten (handreikingen, sjablonen en overzichten) op waar gemeenten op termijn profijt van kunnen hebben. Zodra deze producten gereed zijn, worden deze gepubliceerd. Hieronder een eerste handvat:

Meer informatie