Uit het Verbetertraject Toegang sociaal domein komen 4 hoofdlijnen naar voren die toegangsbreed van belang zijn: menselijke maat, uitvoeringskracht, samenhang en veranderopgave. De praatplaten hieronder geven de uitgangspunten van de 4 hoofdlijnen weer. Er is ook een algemene praatplaat gemaakt over de verbetering van de toegang.

Menselijke maat

Wat is de menselijke maat? Wat bedoelen we hiermee? En hoe pas je deze menselijke maat toe? De menselijke maat heeft een hoop kenmerken en kent veel onderdelen. Zo gaat de menselijke maat over empathische bejegening, het beter bereiken van inwoners, leefwereld in plaats van systeemwereld, menselijk contact, integraal denken en doen, aansluiting bij persoonlijke omstandigheden, inwonerparticipatie, werken vanuit de geest van de wet in plaats vanuit de letter, vertrouwen in plaats van wantrouwen of responsiviteit. Bekijk ook het webinar menselijke maat.

Uitvoeringskracht

Op de praatplaat en in webinar voeringskracht laten we zien hoe essentieel het is om het perspectief van de uitvoerende professional te betrekken. Nog heel vaak wordt in gemeentelijke organisaties eerst beleid gemaakt, daarna is er aandacht voor de uitvoering. Voor het leren en verbeteren van de toegang is een beweging vanuit de inwoner en de uitvoering nodig. We willen de ervaringspraktijk optimaal gebruiken en gaandeweg leren en bijsturen. Van belang hierbij is het organiseren van een feedbackloop vanuit uitvoeringskracht, waarbij bestuurders, managers en beleidsadviseurs faciliterend aan de uitvoeringsmedewerkers zijn.

Samenhang

Veel gemeenten hebben te maken met 'invliegers' van projecten, programma’s en wetswijzigingen vanuit het rijk, de regio en intern. We horen heel vaak van hen dat overzicht en daardoor inzicht ontbreekt. Dit hebben we verbeeld met de praatplaat Samenhang.

Veranderopgave

Het verbeteren van dienstverlening aan inwoners impliceert een veranderslag. Dat kan gaan om een organisatorische interne verandering maar dat kan ook een verandering met betrekking tot de gemeenschap betreffen. In het ideale geval gaat het om beide. In het project Toegang zagen we dat verandering tijd, lef en geduld nodig heeft. Op papier lijkt verandering eenvoudig maar hoe meer we praktische uitvoering willen geven aan verandering, hoe dieper we het moeras van de normatieve professional instappen en hoe complexer het wordt. Bij de veranderopgave hoort een cultuuraspect, dit is in de praatplaat zichtbaar.