Op zaterdagochtend 12 februari vond in Beeld en Geluid in Den Haag een opnieuw een kennissessie voor raadsleden, de Raad op Zaterdag, plaats. De organisatie was in handen van de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Nathan Ducastel, directeur van VNG Realisatie en Robert van Dijk, lid van de VNG-commissie Informatiesamenleving, traden op als co-host.

De sessie was geheel gewijd aan digitalisering. Twee vragen stonden – in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen – centraal:

  1. Waarom is digitalisering een urgent onderwerp voor de lokale politiek?
  2. Hoe kan de gemeenteraad en het gemeentebestuur effectief sturen op digitalisering?

De vragen werden van context voorzien met een aantal video’s. Zo sprak burgemeester Ellen Nauta over de aanval met ransomware op haar gemeente Hof van Twente. Voormalig burgemeester Christiaan van der Kamp vertelde over zijn ervaringen in Bodegraven, waar een online verspreide complottheorie rond kindermoorden de gemeente maandenlang in zijn greep hield. Daarnaast waren er bijdragen van de wetenschappelijke bureaus van VVD, CDA en D66 en van de Raad voor het Openbaar Bestuur. De ochtend opende met een videobijdrage van staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

In twee ronden gingen deskundigen uit de panels – onder wie Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, Kathalijne Buitenweg van de Raad van State en de Utrechtse wethouder Linda Voortman - in gesprek met online deelnemers.

U kunt de hele Raad op Zaterdag van ruim twee uur terugkijken op YouTube.