De stad Antwerpen wil het voor mensen die een nieuw kinderopvanginitiatief willen beginnen gemakkelijker maken. Daarom worden de criteria voor organisatoren om een positief locatieadvies te bekomen, versoepeld.

Er werden de voorbije negen jaar 2.500 opvangplaatsen extra gecreƫerd in de private sector. Zo steeg de dekkingsgraad in de stad van 24 procent naar 40 procent. Dat betekent dat concreet dat er een voltijdse plek is voor 4 op 10 kinderen van 0 tot en met 3 jaar. Echter, niet in elke wijk of stadsdeel wordt die dekkingsgraad van 40 procent al gehaald. Een aantal wijken hebben nog grote tekorten.

De stad Antwerpen zet daarom verdere stappen om bijkomende plaatsen te realiseren, en dit door de criteria van het zogenaamde locatieadvies te versoepelen. Elk lokaal bestuur moet een advies uitbrengen aan organisatoren van kinderopvang die een nieuw kinderdagverblijf wensen op te starten, willen verhuizen, of hun bestaand verblijf willen vergroten. Tot vandaag gold de regel dat wanneer in een cluster de dekkingsgraad van 39 procent was bereikt, er een negatief locatieadvies werd gegeven. Dit was bedoeld om vooral nieuwe opvanginitiatieven te stimuleren in de wijken met de nog grote tekorten.