In aanloop naar het hoofdlijnendebat SZW geven we de Kamer mee: het kabinet zou prioriteit moeten geven aan bestaanszekerheid. We willen een Participatiewet die uitgaat van vertrouwen in onze inwoners. Voorgenomen beleid en regels moeten uitvoerbaar zijn. En er zijn structurele investeringen noodzakelijk. 

Deze inbreng dient ook voor het debat van 23 februari over de Participatiewet en Breed Offensief.

Garantie op bestaanszekerheid bij het rijk

In het Regeerakkoord zitten belangrijke ingrediënten om bestaanszekerheid te borgen. Als medeoverheid werken we graag mee aan de veranderingen in het huidige Toeslagenstelsel, het verhogen van het sociaal minimum en de fundamentele hervormingen in de arbeidsmarkt.

Als gemeenten willen wij echter geen pleisters meer plakken op actuele ontwikkelingen (energie- en woonlasten).

Als gemeenten kunnen wij de gevolgen van armoede verzachten, maar de taak om bestaanszekerheid te garanderen en te zorgen dat werken loont, ligt bij de Rijksoverheid. We roepen het nieuwe kabinet daarom op om structureel werk te maken van bestaanszekerheid

Uitvoering moet het waar kunnen maken

Het kabinet heeft de menselijke maat, eenvoud van regelgeving en aandacht voor de uitvoering hoog in het vaandel. We zullen steeds toetsen of het voorgenomen beleid en de regels in het belang van onze inwoners is.

Fundamentele herziening Participatiewet

De Participatiewet zoals gemeenten die voor ogen hebben, zal meer ruimte moeten bieden aan de uitvoering, met de juiste prikkels voor bestaanszekerheid, activering en dienstverlening. Wij willen een wet die bijdraagt aan een samenhangend sociaal beleid, gericht op de arbeidsmarkt van morgen en die uitgaat van een positiever mensbeeld dan nu het geval is.

Noodzaak voor structurele investeringen 

Uit het in het regeerakkoord aangekondigde bedrag van €500 miljoen worden, zo begrijpen wij, drie zaken bekostigd: hervorming van de arbeidsmarkt, schulden en armoedebeleid en het vergroten van arbeidsdeelname; intensivering re-integratie van uitkeringsgerechtigden en van werk naar werk trajecten. Deze structurele investering is een stap in de goede richting, maar voor de gezamenlijke ambities en opgaven op deze terreinen is het echter ontoereikend. 

Meer informatie