Ja. De Wlb bevat weliswaar geen expliciete regeling (en daarmee ook geen garantie) voor eeuwigdurende grafrust, maar laat hiervoor wel de nodige ruimte. Beheerders van gemeentelijke begraafplaatsen zijn vrij om zowel bij de uitgifte van een algemeen graf als bij de vestiging van een uitsluitend grafrecht op een particulier graf eeuwigdurende grafrust aan te bieden. Ook beheerders van bijzondere begraafplaatsen hebben die mogelijkheid. Hoe de eeuwigdurende grafrust vervolgens daadwerkelijk wordt gerealiseerd, is afhankelijk van de inhoud van de akte van uitgifte waarmee het grafrecht wordt gevestigd, de eventuele algemene voorwaarden van de begraafplaats en – in het geval van een gemeentelijke begraafplaats – de geldende beheer verordening.

Een begraafplaatshouder is niet wettelijk verplicht tot het faciliteren van eeuwigdurende grafrust, maar diverse begraafplaatsen hebben hieraan wel hun medewerking verleend . Dat kan door middel van de vestiging van uitsluitende grafrechten voor onbepaalde tijd (particulier graf), waarbij de rechthebbende en de begraafplaatshouder de nodige afspraken maken over de betaling van de rechten en het onderhoud om te verzekeren dat nooit geruimd zal worden (zie hiervoor het antwoord op deze vraag) . Op de meeste begraafplaatsen in Nederland worden particuliere graven voor bepaalde tijd uitgegeven. Omdat deze grafrechten volgens de wet verplicht worden verlengd op verzoek van de rechthebbende kan zo ook eeuwigdurende grafrust gerealiseerd worden zolang er een rechthebbende is (artikel 28, tweede lid, Wlb). Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder wie in het graf wordt begraven. De begraafplaatshouder kan hierbij zichzelf regels opleggen, bijvoorbeeld in de beheerverordening, om algemene graven uit te geven met respect voor eeuwigdurende grafrust.

Volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) stellen verreweg de meeste beheerders van begraafplaatsen die eeuwige grafrust aanbieden hieraan extra voorwaarden. De LOB noemt daarvoor 3 redenen:

  • Ten eerste zijn er op veel begraafplaatsen in Nederland in onbruik geraakte graven -zonder vindbare rechthebbende- die in zeer slechte staat verkeren.
  • Daarnaast kent brede toepassing van eeuwigdurende grafrust een ruimtebeslag die op de Nederlandse begraafplaatsen niet haalbaar is.
  • Ten slotte wijst de LOB erop dat het vrijwel onmogelijk is om iets voor de eeuwigheid te regelen

De LOB adviseert eeuwigdurend grafrecht te regelen via de vestiging van uitsluitende grafrechten voor onbepaalde tijd (particulier graf).