Zorgaanbieders kunnen binnenkort te maken krijgen met barrières die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het afgelopen voorjaar met zorgverzekeraars, gemeenten, notarissen, accountants en banken heeft vormgegeven in het zogeheten ‘barrièremodel’.

Dit barrièremodel beoogt de juridische structuren van zorgondernemingen in kaart te brengen en barrières aan te rijken om het weglekken van zorggeld te verminderen. De NZa zal zich richten op samenwerken en het delen van kennis met voornoemde partijen om betaalbare en toegankelijke zorg te waarborgen.

Het is de taak van de NZa om toezicht te houden op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg in Nederland. Vanuit deze toezichthoudende taak heeft de NZa gesignaleerd dat complexe juridische structuren van zorgondernemingen het lastig maken om geldstromen te volgen. Complexe ondernemingsstructuren kunnen daardoor het risico vergroten dat zorggelden aan de zorg worden onttrokken. Dit gaat ten koste van de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg.